Håkan Ericson tar över Norrköping

Strömberg får gå

FOTBOLL

Bara en seger hittills och en jumboplats i allsvenska tabellen. Då får också tränaren Bengt-Arne Strömberg sparken från IFK Norrköping.

Bara en seger hittills och en jumboplats i allsvenska tabellen. Då får också tränaren Bengt-Arne Strömberg sparken från IFK Norrköping.

På torsdagen presenterades klubbens nye tränare - Håkan Ericson.

- Det är tudelade känslor naturligtvis men jag har alltid haft som mål att bli allsvensk tränare, säger Ericson till TT.

''De bristande sportsliga framgångarna under vårsäsongen gör att styrelsen även måste vidta åtgärder som på kort sikt håller IFK kvar i allsvenskan'', skriver klubben i ett pressmeddelande.

Därmed blir B-A Strömberg den första tränaren som får sparken under årets allsvenska säsong. Han som kom till IFK Norrköping inför den här säsongen efter att förra året fått sparken från Elfsborg.

Miserabel start

Säsongsstarten har dock varit miserabel, blott fem poäng på sju matcher. I stället tar nu Håkan Ericson över som tränare.

- Det är ju inte någon rolig anledning att ta över på grund av att klubben ligger sist. Men jag är inspirerad inför uppgiften, jag har tidigare tvingats tacka nej två gånger till ett allsvenskt jobb, det känns som att det inte kommer att gå så många flera tåg, säger Ericson.

Han har en lång och gedigen fotbollsbakgrund med tränarjobb i AIK, Vasalund, Väsby, Motala och Nacka. Förra året hoppade han in och stöttade dåvarande IFK-tränaren, Tor-Arne Fredheim, när Norrköping till slut tvingades kvala för att hålla sig kvar i allsvenskan.

Men förutom det inhoppet var det länge sedan Håkan Ericson stod vid sidlinjen, närmare bestämt 2 1/2 år sedan.

I början av 2000 lämnade han jobbet som tränare för division 2-klubben Nacka.

Orsaken - utbrändhet.

Med tanke på vad som har hänt Olle Nordin i AIK och vad som hänt dig tidigare, är du inte rädd för att det ska ske igen?

- Det tror jag alltid man kan kalkylera med, det är diskussioner jag och Norrköping fört, men jag känner mig betydligt starkare nu och kan tyda varningssignaler på ett annat sätt.

Är det inte en chansning att anställa någon som inte haft tränaruppgifter på 2 1/2 år?

- Även om jag inte varit tränare så har fotbollen naturligtvis funnits i mina tankar, jag har ju vikarierat som elitinstruktör och varit ansvarig bevakare av Sveriges VM-kvalmotståndare. Jag tror inte man kan vara borta alltför länge men har man varit tränare i 16 år tror jag inte ett uppehåll på 2 1/2 är ett problem, jag känner mig inte ringrostig.

Ericson vill varken tala om spelarköp eller vad som har gått fel för Norrköping. Klart är dock att hans nya jobb börjar redan på fredagen, och att han tänker kontakta sparkade Bengt-Arne Strömberg.

- Jag vill tala med honom och se hur han mår, men jag vill samtidigt vänta ett par dagar.

Samtidigt lämnar också Tommy Wisell posten som sportchef efter 18 år i klubben.

Premiärmatch för Håkan Ericson blir mot GIF Sundsvall den 4 juli.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM