Jumbo - då fick Norrköping nog

B-A Strömberg: Jag är förbannad att jag inte lyckats

FOTBOLL

Bengt-Arne Strömberg genomförde två träningspass med IFK Norrköping i går.

När han gick och la sig hade han fått sparken.

- Jag är frustrerad och förbannad för att jag inte har lyckats, säger 48-åringen.

Foto: PONTUS TIDEMAN
B-A får gå.

Sportbladet nådde B-A Strömberg i övernattningslägenheten i Norrköping. Han hade precis förlorat sitt tränarjobb och satt ensam med sina tankar.

Efter eftermiddagspasset, vid 18.30-tiden, ringde det på B-A:s mobiltelefon. När han hörde ordföranden Björn Ahlbergs röst insåg han att hans tid som allsvensk tränare var över.

- Björn ville möta mig och då förstod jag direkt att klubben ville ha till en förändring. Jag har respekt för det. Även om jag har varit här en väldigt kort tid har jag inte gjort något positivt resultat. Jag är besviken men har samtidigt full förståelse för att styrelsen vill agera. Ska man göra det, ska man göra det nu, säger han.

Två syndabockar

Norrköping har bara tagit en poäng på sju matcher och det kostade Strömberg och sportchefen Tommy Wisell jobben. Två syndabockar är utsedda och straffade, även om alla vet att det finns många anledningar till IFK:s usla säsongsöppning.

- Jag känner mig inte helt ansvarig för situtationen. Klubben har legat i bakvattnet under några år, och jag tror att en del av spelarna har rotat sig där. Det var mitt ansvar att få det att lossna, men jag har inte lyckats få liv i gruppen, inte lyckats slå hål på den mentala spärren. Det beror väl på att jag är fotbollstränare, inte psykolog, säger B-A Strömberg, som i november tecknade ett tvåårskontrakt med IFK Norrköping.

För tre år sedan fick du ta över ansvaret i Elfsborg, sedan Kalle Björklund fått sparken. Nu var det plötsligt din tur.

- Jag kände till spelreglerna. Det är så i den här verkligheten, men någonstans i botten är vi tränare också människor. Få inser hur jävla utsatta vi verkligen är. Jag har steg 4-utbildning, är en av få tränare med Uefa-certifikat, men det är bara resultaten som räknas. Varje vecka bedöms vi i massmedia.

Är du bitter?

- Nej, inte på något sätt. Jag önskar Håkan Ericson och IFK lycka till, säger B-A Strömberg.

Tretton allsvenska tränare sparkade senaste fyra åren

Stefan Holm