Supertränaren ska föra AIK till toppen

Dusan Uhrin ledde Tjeckien till EM-silver: Jag är här för att vinna

1 av 2 | Foto: ROGER SCHEDERIN
Toppvärvning AIK har anlitat Dusan Uhrin som tränare de kommande två åren. Uhrin är en av de mest meriterade tränarna i allsvenskan någonsin.
FOTBOLL

Han har fört det tjeckiska landslaget till EM-final.

Nu ska han rädda AIK.

- Jag har kommit hit för att vinna, säger nye tränaren Dusan Uhrin.

Han hade mörk kostym, en designad guldklocka, förde sig världsvant, svarade vältaligt...men hette inte Stuart Baxter, utan Dusan Uhrin - och beskrivs som mannen som ska föra klubben in i framtiden.

Glöm utbrände Olle Nordin och avhoppade Peter Larsson - en 59-årig tjeck är ny boss i AIK. Klubbens vd Sanny Åslund tyckte knappt att någon motivering av tränarvalet behövdes.

Lång meritlista

- Titta på hans meriter, det räcker väl. Jag kan säga att vi inte har rådfrågat spelarna i den här frågan. Det är en sån kaliber på den här tränaren att vi är säkra på att de inte har något emot honom, säger Åslund.

I början av 1990-talet tog Uhrin Sparta Prag till två ligatitlar, två inhemska cuptitlar, en Champions League-semifinal och blev än mer internationellt känd när han 1996 coachade Tjeckien till EM-final.

Höga ambitioner

Tränarvärvningen ger i dag eko i Fotbolls-Sverige.

- Det här kanske skickar en del signaler om vilken ambition den här klubben har. Vi vill vara med och ha chans att vinna titlar varje år. Dusan är ansvarig för laget den här säsongen och nästa, till att börja med, säger Sanny Åslund.

När AIK börjar träningen igen den 6 juni efter en kort ledighet leds laget av en utländsk tränare som i n t e kommer att göra några drastiska förändringar - han måste lära känna spelarna först.

Tre dåliga - en bra

- Jag vet vilka alla är. Till numret, inte till namnet. Jag har sett fyra matcher på video, tre var dåliga, en - den mot Djurgården - var bra. Innerst inne vet jag att det finns mycket kvalitet i laget, vi ska inte ligga tolva i tabellen.

Vad vet du om AIK?

- Det är den största och mest populära klubben i Sverige, det har jag vetat länge. Det är en fin förening, med en framgångsrik historia, och en vacker arena. Det här är lika stort för mig som att träna det tjeckiska landslaget... jag känner samma motivation. Jag kanske har en lång och fin meritlista, men det hjälper mig inte idag.

Van vid press

Du kommer till ett lag som gått igenom en turbulent tid - hur ser du på det?

- Jag har varit tränare i Sparta Prag. Där krävdes det bara segrar. Förlorar Sparta är det katastrof - så det här är inget nytt för mig.

Vilken är din fotbollsfilosofi?

- Att vinna.

Utsedd till bäste tränaren i Europa 1996

Vi-5-extra

Vad tycker du om AIK:s tränarval?

Andreas Alm.

Anders Burström