- En minoritet ska inte få bestämma

Malmö blev av med de kriminella - AIK höll kvartssamtal

1 av 2 | Foto: ULF NYLÉN
roligt på läktaren I Malmö har man lyckats få bort huliganerna. Men det går inte att slå sig till ro. "Man måste alltid ha ögon och öron öppna och kväva bråkstakarna i dess linda", säger Peter Åhlander, ordförande i MFF Support.
FOTBOLL

Något måste göras mot det fotbollsrelaterade våldet.

MFF Support har redan gjort det - och kapat av den kriminella svansen.

- Det gäller att hela tiden vara vaken och inte slå sig till ro, säger ordföranden Peter Åhlander.

På 80-talet hade Malmö FF stora problem med huliganer, men när MFF Support drog igång sin verksamhet bestämde sig medlemmarna för att komma tillrätta med problemet.

"Slutade slåss"

- Våra första krav var ett nära samarbete med polisen, klubben och att på alla sätt få bort de element som bråkade, säger Peter Åhlander.

Det var ett svårt jobb, men det lyckades.

- Bråkstakarna fick inte tillgång till våra sektioner eller våra resor och de var inte välkomna som medlemmar. Vi startade MFF Support 1992. 1994 var de borta.

De slagskämpar som var genuint intresserade av fotboll bytte sida och slutade slåss, resten försvann. Trots det har MFF Supports arbete mot våldet inte avstannat.

- Man måste alltid ha ögon och öron öppna och kväva bråkstakarna i dess linda, säger Peter Åhlander.

Storbråk mot HIF

Sedan starten har MFF drabbats av ett stort bråk, i samband med en match mot Helsingborg 2000.

- Dagen efter den matchen tog vi problemet till ytan genom att ha en diskussion. Vi bjöd in ledningen i MFF, supporterpoliser, kändisar, författare och press och diskuterade hur vi skulle lösa problemet och vilka misstag som begicks, säger Peter Åhlander.

Nordin mötte Firman

Han menar att supporterklubbarna själva inte kan lösa problemet. Alla parter måste samarbeta. Inte minst därför tycker han det är märkligt att AIK:s ledning har arrangerat möten mellan tränare och värstingfans.

- Det är ingen hemlighet att jag blev konfronterad med delar av Firman Boys. När vi hade mött Halmstad på Råsunda i fjol fick jag av Dick Lidman veta att de önskade ett samtal. Jag var färsk och visste inte hur jag skulle hantera det. Därför lät jag dem ta ställning. Det var en policyfråga, som jag var beredd att foga mig efter, säger förre AIK-tränaren Olle Nordin.

"Obehaglig känsla"

- Det var en mycket obehaglig känsla att gå in till mötet, men så snabbt jag hade hälsat på samtliga var det inte svårt. Som jag upplever det var det ett konstruktivt snack mellan supportrar och tränare. Jag hade ingen obehaglig känsla när jag gick därifrån. Däremot undrade jag hur många gånger jag skulle behöva bli utsatt för det, säger Olle Nordin.

Även Black Army och dess ordförande Jimmy Wallingstam är kritisk till klubbens agerande.

- Det kan knappast gynna klubben att det ska vara kvartssamtal till höger och vänster, säger han.

Inga namnskyltar

Sanny Åslund, AIK:s vd, säger sig dock inte känna till Firman och dess medlemmar.

- Jag har förstått att det finns människor som tillhör den grupperingen, men det är ju inga som går omkring med namnskyltar. Jag har säkert träffat någon av dem utan att veta om det, säger han.

Erik Thulin, Stefan Holm