”Gud ligger bakom”

Peter Ijeh är talangen som lyckats i Sverige - nu är han bäst av alla

FOTBOLL

Han kom till Sverige med ett par magiska skor och en bibel.

Hur han beskrivs som spelare?

Gudabenådad.

När Sportbladet listar allsvenskans bästa lirare hamnar Malmös Peter Ijeh närmast himlen.

- Jag är inte förvånad. Framtiden ser ljus ut. En dag kanske jag spelar med Zlatan igen. Det är en liten värld vi lever i, säger 25-åringen.

Foto: Lasse Allard
Peter Ijeh hyllas efter en av sina många fullträffar. Som vanligt tackar han högre makter Ð inte lagkamraterna. "Men fotboll är ett lagspel och han har tackat oss andra också", säger anfallskollegan Niklas Skoog.

Hösten hade slukat Malmö och börjat blåsa av löven från träden när det ringde på Hasse Borgs telefon. I andra ändan hördes rösten från en agent, som var i Sverige för att sälja en talangfull afrikan.

Eftersom Malmö varken köper grisar eller fotbollsspelare i säcken och fotbollsvärlden är nedlusad med oseriösa agenter bad sportchefen om ett cv. Det droppade snart in på kansliet och berättade att spelaren i fråga hade vunnit skytteligan i Nigeria och fått chansen i landslaget.

"Var något speciellt"

Peter Ijeh visade sig redan vara en stjärna i sitt hemland, och han skulle bli det i Sverige också. Borg slickade sig om munnen, ringde upp agenten och klargjorde att klubben ville ta en närmare titt på den där spelaren.

- Redan under den första träningen såg vi att det var något speciellt med hans smidighet, bollskicklighet och teknik. Det kunde vara ett fynd, säger Borg.

Fanns det andra klubbar i allsvenskan som också var intresserade?

- Nej, det hann de aldrig. Dagen innan han skulle åka hem hade han skrivit på ett treårskontrakt. Om vi däremot hade varit det minsta tveksamma hade det kunnat bli en annan klubb. Egentligen hade vi inte ekonomi för det här, men jag gick till styrelsen och så löste det sig.

Malmö betalade runt 800 000 kronor för att lösa Peter Ijeh från Julius Berger FC.

Han var ett fynd.

Men det dröjde innan omgivningen förstod det. Under debutsäsongen, i fjol, blev det bara fyra mål på 20 allsvenska matcher.

2002 har blivit Peter Ijehs år, även om det inte fanns något som talade för det när hösten övergick till vinter och Malmö anställde Tom Prahl som ny tränare.

Guldmakaren från Halmstad tog med sig sina tydliga regler till Skåne och det var inte alla som kunde följa dem.

Kom för sent till träningen

Ijeh, bohemen, kom för sent till en av de första träningarna. Det handlade bara om fem-sex minuter, men var tillräckligt för att han skulle ställas utanför laget i en av de första träningsmatcherna.

- Jag ville visa att jag inte accepterade det, säger Prahl.

Det var en psykisk smäll, som följdes av en fysisk. Peter Ijeh skadade axeln under en internmatch och gled ännu längre bort från startelvan. När Malmö tog emot Djurgården i den allsvenska premiären fanns han inte ens med i truppen. Afrikanen som skulle bli allsvenskans hetaste spelare satt på läktaren med sina tvivel.

- Han kom utanför laget i mars, fick spela i reservlaget och gjorde inte många knop på träningarna. Som många afrikanska spelare är han känslig för smällar och motgångar. Jag såg i december att han hade stora kvaliteter, men ska jag vara ärlig trodde jag inte att han skulle slå igenom på det här sättet. Fortsätter han den här trenden är det något exceptionellt. Han har ett snitt på över ett mål per match och det har jag aldrig varit med om - och det är ju spelmål allihop. Peter har nästan allting, bra speed, teknik och är dessutom kylig i avslutningarna, säger Tom Prahl.

Om inte både Andreas Yngvesson, nyförvärvet från Sundsvall, och Niklas Skoog blivit skadade hade Peter Ijeh förmodligen fått fortsätta varva reservlagsspel med enstaka inhopp i allsvenskan.

Fick chansen och tog den

Men 25-åringen fick chansen

- och han tog den på ett sätt som ingen hade räknat med.

Det var den 13 april och Malmö åkte till Idrottsparken i Norrköping för att spela den andra omgången.

När bussen rullade därifrån hade Malmö vunnit med 3-0.

Erik Johansson gjorde det första målet, Peter Ijeh de övriga två.

Det var gjort på tre minuter.

- På den vägen är det, säger Tom Prahl.

Vägen MFF-tränaren talar om kommer att leda Peter Ijeh till skytteligatiteln, och det är troligt att han drar med sig Malmö till ett SM-guld. Fortsätter allsvenskans mest fruktade anfallare att ösa in mål kommer det ena att ge det andra.

Hittills har han gjort 14 mål och dessutom öst in mål i Svenska cupen. Hans facit är egentligen för bra för att vara sant.

- Det är Gud och hårt arbete som ligger bakom, säger Peter Ijeh.

- Han har det där oförklarliga, det unika med skyttekungar. Han har en mördande effektivitet i straffområdet, säger Hasse Borg.

- Jag träffade honom första gången i november. Då var han mer inbunden. Han är betydligt öppnare och gladare i dag. Det märks att han har acklimatiserat sig både socialt och fotbollsmässigt. I början hade han lite svårt att hålla tider, men har har skärpt till sig på alla plan. Det är en väldigt snäll och go" kille, säger Tom Prahl.

Flera klubbar intresserade

Frågan är hur länge Peter Ijeh blir kvar i Malmö och allsvenskan. Klubbar från fyra-fem europeiska ligor har redan varit i kontakt med Malmö FF angående afrikanen.

- Han har ökat sitt värde med jag vet inte hur många gånger. Det finns massor av förfrågningar, men som vanligt är det inget konkret. Han ville till en klubb som kunde vara en språngbräda, men förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det här laget. Han är en kanonspelare och en väldigt trevlig kille. Han är alltid leende, alltid positiv, säger Hasse Borg.

- Peter är en riktigt bra måltjuv av dessutom kylig i avslutningarna. Han är bra på att hitta utrymme bakom backlinjen, säger anfallskollegan Niklas Skoog.

- Det är svårt att avgöra hur bra han kan bli, men han skulle klara sig utomlands. Absolut, säger Skoog.

Han, som värvades från Örebro för att göra mål när Zlatan stack till Ajax, har också varit lysande men ändå hamnat i skuggan av sin egen ersättare.

Du förresten, är det inte otacksamt att spela med en kille som tackar Gud varje gång han nätar, trots att det är du som brukar slå de målgivande passningarna?

- Förhoppningsvis ser tränaren det... Ah, det är ju inte så att han skiter i oss och tackar Gud. Fotboll är ett lagspel och han har tackat oss andra också, säger Skoog.

Skoog skrattade inte efter matchen mot Elfsborg i går, men han skrattade när han sa det där.

Fotbollslivet har blivit så mycket roligare med allsvenskans bästa spelare i laget.

- Han har gått framåt något enormt. Jag kan också lägga min röst på honom, säger Tom Prahl.

Niklas Skoogs första minne av Peter Ijeh är att han kom för sent till deras första gemensamma träning med Malmö FF. När det hände igen valde tränaren Tom Prahl att hålla honom utanför laget. Men nigerianen lärde sig klockan och kom tillbaka. Urstarkt. När Sportbladet rankar allsvenskans bästa spelare är det 25-åringen som är nummer ett.

Stefan Holm