Allsvenskan har blivit köpgalen

300 erbjudanden om spelare på en dag – och det är bara början

FOTBOLL

Spelarna som kommer till allsvenskan mitt under säsongen blir allt fler.

Och bättre.

– Det här är bara början på någonting, säger Billy Ohlsson i Hammarby.

Foto: Thomas Johansson
Två av Örgrytes brassar.

Öis-brassarna Afonso och Paulhinho är de mest lyckade exemplen. De har smält in fint hos göteborgarna och tillsammans gjort nio mål på sex matcher.

Totalt kan antalet sommarvärvningar i år räknas till 18. Än så länge.

Fortfarande jagar klubbar förstärkningar utifrån. I sällan skådad omfattning tycks det.

Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom förklarar:

– Innan säsongen var många klubbar återhållsamma. Det som händer nu är att de omprövar besluten från i vintras. Antingen för att de fått in nytt kapital eller för att de är oroliga över sin situation.

Klubbarna använder sig alltså av en ”vänta och se-taktik” för att fylla eventuella luckor senare. Förutsättningarna för att lyckas med den modellen har knappast varit bättre, sett till läget i Europa.

Svångremmar dras åt, trupper bantas, antalet övergångar blir färre och färre.

Fotbollsmarknaden svämmar över av arbetslösa spelare.

– Och det kommer att bli ännu fler spelare lediga. Många europeiska klubbar har köpt på sig spelare för för mycket pengar. De måste släppa några, säger Billy Ohlsson.

Etablerade namn

Hammarbyaren och tv-kommentatorn tror att vi i Sverige väldigt snart kommer att få ta del av överflödet. Kanske redan om ett år.

– Svenska klubbar kommer kunna bjuda på spelare som de inte ens kunde tänka sig för några år sedan. Etablerade namn, som allmänheten känner till.

Men ekonomin då?

– Pengarna måste ner till en mer rimlig nivå, annars är det risk för kollaps. De föreningar i Sverige som har pengar och är beredda att satsa kommer då att kunna få bra namn hit.

Värst i Landskrona

Om det är som många agenter lovar finns det gott om lediga världsstjärnor redan nu. Mail-boxar, faxar och telefoner går dagligen varma hos svenska klubbar om lediga spelare från alla kontinenter.

Värst just nu är trycket hos Landskrona. Bara i går hade klubbdirektören Lars Persson fått ta emot mer än 30 (!) erbjudanden.

Erik Jullander