Fansen står enade mot huliganvåldet

Smokinglirarna och Järnkaminerna inför kvällens derby: Det gäller att skilja på ramsor och våld

FOTBOLL

I dag är det derby.

Men derbykänslan är annorlunda.

- Självklart finns den tragiska händelsen med oss på läktaren, säger Mikael Skogqvist, ordförande i Smokinglirarna.

Mikael Skogqvist, Smokinglirarna och Mats Jonsson, Järnkaminerna står på var sin sida av Råsunda och ropar fram sina lag. Men i en fråga står de på samma sida - enade mot våldet.

AIK och Djurgården i match på Råsunda. Som upplagt för fest, men något stör. Det är den första matchen på Råsunda sedan mordet på Tony.

- Vi försöker blicka framåt men det här har kastat en skugga över alla oss supportrar, säger Mikael Skogqvist.

I kväll kommer både AIK, Djurgården och supportrarna manifestera mot våldet.

- Vi kommer bland annat ha antivåldsbanderoller vid ståplatsläktarna, säger Mikael Skogqvist.

AIK:s tifo-grupp har även utlovat ett enormt tifo.

Många vill få bort hatramsorna från läktarna men det tror Mikael Skogqvist blir svårt.

- Det kommer säkert skrikas hata i kväll men det gäller att skilja på ramsor och våld. Det måste få finnas kvar en rivalitet. Vi måste få skrika åt varandra men det får givetvis inte leda till våld, säger Mikael Skogqvist i Smokinglirarna.

Det finns små grupper i supportersverige som tycker att våld och fotboll hör ihop. Mikael Skogqvist vill vara tydlig med att Black Army och Smokinglirarna inte har något med dessa individer att göra.

- Händelsen är väldigt påtaglig för oss och IFK Göteborg men vi ska försöka skapa stämning i kväll och på så sett visa att vi är bra supportrar, säger Mikael Skogqvist.

Höll tal mot våldet

Under veckan har supportrar runt om i Sverige tagit avstånd från våldet.

I söndags mötte Djurgården Kalmar hemma på Stadion. Innan match höll ordföranden i Järnkaminerna, Mats Jonsson, ett tal riktat till Tonys anhöriga och mot våldet.

- Vi måste reagera och visa ett avståndstagande mot våldet. Alla har vi olika sett att ta avstånd från våld, säger Mats Jonsson, ordförande i Järnkaminerna.

Efter talet talade han med Tonys anhöriga och under veckan har Mats Jonsson haft kontinuerlig kontakt med dem.

- Deras situation är just nu otroligt svår. Trots det är de väldigt starka och kanske kommer den här tragiska händelsen mynna ut i någonting gott, säger Mats Jonsson.

Även AIK:s supportrar har visat sin avsky mot våldet under veckan. I måndags var det bortamatch mot Sundsvall. När publiken skulle jubla in spelarna möttes de av ett budskap. Spelare och supportrar bar tillsammans ut en banderollen med texten "AIK:are mot våld".

- Vi ville visa vart vi står. Den oinsatte måste få veta att vi är mot våld, säger Mikael Skogqvist.

- Spelarna har varit lika berörda som oss. Vi fick applåder och förhoppningsvis gick budskapet fram, fortsätter han.

Är det här början på slutet för fotbollshuliganismen i Sverige?

- Hoppas det. Jag har svårt att tro det men jag hoppas. Jag hoppas även att Tonys död inte är förgäves och att den leder till något gott. Det här måste vara en väckarklocka för de som håller på. Nu gäller det att de står för vad de gjort och går till polisen, Mikael Skogqvist.

"Vi måste ta ansvar"

Mats Jonsson i Järnkaminerna tror inte heller den här händelsen leder till huliganismens slut.

- Många har fått sig en tankeställare. De kommer fundera på att lägga av och ändra inriktning men det kommer vara glömt om några år, tyvärr. Vårt arbete att förhindra nyrekrytering till de här firmorna är nu än viktigare. Det finns fortfarande våld i samhället och det kommer alltid finnas kriminalitet. Just nu tänker nog dessa element till en extra gång men att få helt stopp på våldet är nog inte möjligt.

Finns det mer ni kan göra?

- Fotbollsföreningarna och vi supportrar måste ta del av ansvaret och polisen måste ha fler resurser. Vi måste självklart undersöka om det finns mer att göra, säger Mats Jonsson i Järnkaminerna.

Jimmy Wallingstam som är ordförande i Black Army har haft en känslomässigt tung vecka.

- Otroligt jobbig. Tyngsta veckan jag upplevt, säger han.

Trots att det är den första högriskmatchen sedan mordet på Tony tror han stämningen till slut kommer infinna sig på läktaren.

- Väl på plats kommer nog stämningen. Vi har bra kontakt med Järnkaminerna och förhoppningsvis kommer även den positiva rivaliteten mellan klackarna dyka upp, säger Jimmy Wallingstam.

Han är även hoppfull om att de skyldiga kommer att gripas.

- Jag tror polisen skött det här någorlunda bra. Visst kommer det lösas och inför derbyt måste de ha full koll på situationen allt annat skulle vara otroligt, säger Jimmy Wallingstam.

Erik Thulin

ARTIKELN HANDLAR OM