”Detta kommer att påverka laguttagningen”

Gustaf Andersson, Sebastian Henriksson och Jon Inge Höiland nobbade nytt kontrakt med IFK Göteborg

FOTBOLL

143 dagar - så lång tid har IFK Göteborg på sig att sälja sina tre stjärnor Gustaf Andersson, Sebastian Henriksson och Jon Inge Høiland.

I går tackade de tre definitivt nej till en fortsättning i Blåvitt.

- Detta kommer att påverka laguttagningen, säger Stefan Lundin.

IFK Göteborg har inte råd, varken ekonomiskt eller sportsligt, att göra "en Djurgården" och stänga av sina tre spelare för att de bestämt sig för att lämna klubben.

- Den möjligheten finns inte för oss. Vi har en tunn trupp, många skador, tätt med matcher och ett Uefa-kval framför oss, säger sportchefen Roger Gustafsson.

Också ekonomiskt behöver spelarna vara på plan - visar de inte upp sig blir de svårare att sälja innan deras kontrakt löper ut den 31 december.

Okända ute i Europa

- Spelar de inte blir det svårt att sälja dem ute i Europa där de är okända. I Sverige och övriga Norden känner man däremot till dem, och då kan de säljas fast de inte spelar, fortsätter Gustafsson.

Men spelarnas nej kommer att påverka laguttagningen i höstens matcher.

- Står det och väger mellan en spelare som ska lämna om några månader och en som har tvåårskontrakt är det spelaren med två-årskontrakt som får spela, säger tränaren Stefan Lundin.

- Det handlar om vilket som är bäst för laget.

Roger Gustafsson:

- Det blir en moralisk balansgång med spelare som skrivit på och våra supportrar på ena sidan och det sportsliga på andra sidan. Det viktiga är att det går bra sportsligt.

Stora lönesänkningar

De tre stjärnornas vara eller icke vara i Blåvitt har varit en följetong hela sommaren.

Klubbledningen har velat ha ett tidigt svar från sina stjärnor på de kontrakt de lagt fram.

Kontrakten skulle innebära stora sänkningar av grundlönen, men med möjligheter till bonusar beroende på klubbens framgångar.

- De här tre tillhör de som skulle fått störst lönesänkningar, säger Gustafsson.

Varför vill ni ha så tidiga svar?

- Den dag våra spelare lämnar klubben ska de stå under kontrakt så att vi får en rättmätig summa för dem. Tackar de nej tidigt får vi större möjlighet att hjälpa dem till en annan klubb. Och större chans att ersätta dem.

- Varken vi eller de här tre spelarna vill att de går som Bosman. Och min uppfattning är att lönen inte varit det avgörande för att de tre tackade nej. Varför de gör det får de själva svara på, säger Gustafsson.

Vad Andersson, Henriksson och Høiland svarar kan du läsa i artikeln här bredvid.

Johan Flinck