Hade Thern haft ett annat namn hade han fått gå

...men HBK gör rätt

FOTBOLL

HELSINGBORG

Om inte Jonas Thern hade hetat just Jonas Thern hade han legat jävligt risigt till i dag.

Halmstad är allsvenskans loserlag trots två riktigt vassa förstärkningar i VM-spelaren Magnus Svensson och tunge Pascal Simpson.

I såna lägen brukar tränaren få ta konsekvenserna men det gäller inte när tränaren är en av Sveriges genom tiderna största spelgenier.

Det ska det heller inte göra. Efter att ha sett nästan alla lagen i försäsongsturneringen i spanska La Manga plitade jag ned Halmstad på näst sista plats i mitt allsvenska förhandstips.

Bakom mitt tips fanns inte en endaste fundering om att Jonas Thern inte skulle vara mogen att ha hand om ett allsvenskt lag. Vad jag tyckte att jag såg var en oerhört ihålig trupp där Petter Hansson helst borde varit klonad till tre eller fyra Pettrar för att ge stadga åt alla lagdelar. Petter Hansson är i dag såld till holländska Herenveen så rimligtvis borde HBK vara ett helkört lag - men det tror jag absolut inte är fallet.

Halmstad har haft mycket otur. Mot Helsingborg på Olympia spelade man långa stunder lysande och det var bara stolparna som hindrade Therns lag från att vinna.

Vad jag har läst och hör har det sett likadant ut i andra matcher som jag inte har sett.

Är det då Jonas Therns fel att Halmstad inte vinner matcher?

Är det Halmstads styrelses fel eftersom de valt att satsa på den som tränare oprövade före detta landslagsstjärnan?

Svaret måste vara ett rungande nej på båda frågorna.

Helt rätt att satsa på honom

Det var helt rätt att satsa på Jonas Thern som allsvensk tränare av många anledningar. En tränare behöver inte ha varit en stjärna med bollen själv därför att det är så många andra kvaliteter som krävs för att få ett lag att fungera. Men när en superstjärna har ett intellekt och en bakgrund som Jonas Thern har är det väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att ifrågasätta hans förmåga som tränare bara på grund av tillfälligt dåliga resultat.

I den fotbollsvärld som gäller regerar tränare som varit väldigt bra som spelare. Ronald Koeman kommer att leda Ajax till en ny storhetstid. Tro mig. Ajax andra halvlek med ett halvt juniorlag mot Barcelona bjöd på en fotboll som var både nyskapande och underbar att se.

Före VM träffade jag Danmarks förbundskapten Morten Olsen och frågade varför han egentligen valde Michael Laudrup som biträdande förbundskapten.

- För att behålla honom inom fotbollen, svarade Morten Olsen.

Det var för dansk fotboll viktigare att Michael Laudrup fick en känsla för att vara ledare än att Morten Olsen plockade en mer meriterad tränare som hjälp. På sikt visste man att Michael Laudrups geni kan betyda så oerhört mycket mer för Danmark.

Vi behöver Thern i svensk fotboll

Precis det samma gäller för Jonas Thern.

Hans kunnande måste kunna ge positiva influenser till svensk fotboll. Vi kan dra hur många andra exempel som helst på ledare ute i Europa som har varit spelare av klass. Sverige kan inte bli ett undantag. Vi behöver dra nytta av de som presterat på planen.

Titta på handbollens Magnus Andersson som ledde Drott till ett sensationellt SM-guld. Det var en bragd baserad på en världsstjärnas kunnande.