Finske Frälsaren

Hattrick av Pekings nya superfinländare

FOTBOLL

NORRKÖPING

Det var i programbladet, på sidan 57, och rubriksättaren hade valt ord som andades desperation.

”Antti Sumiala – IFK:s nya frälsare?”

Vilket svar han gav, den okände finländaren.

– Det här är en dröm, säger 28-åringen efter sitt hattrick mot Kalmar.

Foto: MICKE SÖRENSEN
NYTT HOPP FÖR PEKING Kristian Bergström och Antti Sumiala jublar efter ytterligare ett IFK-mål. Tack vare segern mot Kalmar klättrade Norrköping i tabellen.

Han var skadeförföljd, kom från ingenstans (Yozgatspor, Yozgat, Turkiet), erbjöds ett kontrakt efter två träningar och var plötsligt spelklar för IFK Norrköping.

Panikvärvning, sa de alltid lika positiva kritikerna på Idrottsparkens läktare. Efter debuten sa de ingenting.

Lår- och chockskadad

De skrek som alla andra.

– ANTTI, ANTTI, ANTTI, ANTTI...

I centrum för alla hyllningar stod en lårskadad, chockskadad 28-åring som inte har spelat en match på tre månader.

– Det är viktigt att man får fansen med sig när man kommer till en ny klubb och det här är helt fantastiskt. Jag hoppas att det fortsätter så, säger Antti Sumiala.

Han såg salig ut, och det ska väl frälsare göra.

Kalmar hade spelet i den första halvleken, men Norrköping hade Antti Sumiala och när han hade bollen blev det mål. Nyförvärvet spelade fram Kristian Bergström till ledningsmålet innan han själv signerade 2–0, 3–1 och 4–1. När han tryckte in den tredje bollen slog han ut med armarna i en gest som sa att han inte trodde att det var sant.

– Jag hade varit nöjd om jag hade gjort ett mål. Men tre och en assist... Ja, en dröm är vad det är. Jag har gjort två mål många gånger, men jag kommer inte ihåg när jag gjorde tre mål senast. Det måste ha varit när jag spelade i Finland för sju-åtta år sedan, säger Antti Sumiala.

”Det är inte sant”

– Det här är en sådan där grej som händer en gång i livet. Det är inte sant. Fortsätter jag att göra tre mål i varje match spelar jag snart i Milan, säger han och skrattar.

Det var inte bara han som gjorde det i går. Norrköping lyfte i tabellen, bort från jumboplatsen, och då lyfte även mungiporna på alla IFK-supportrar.

– Lagmässigt var det ett bottennapp. I den första halvleken var det elva rädda grabbar ute på planen, men har man en duktig spelare där framme som gör farligheter av ingenting är det inte svårt med fotboll. Det är bara att bocka och buga, sa IFK-tränaren Håkan Ericson.

Var det givet att Antti Sumiala skulle spela från start?

– Nej, det var tveksamt. Han är skadad i låret, men det har vi mörkat.

Efter drömdebuten lär ingen kunna flytta på Antti Sumiala. Han ska skjuta IFK Norrköping till nytt kontrakt – och sig själv till finska landslaget.

– Vi kommer att bli bättre och bättre. Jag tror inte att jag kan göra fler mål än jag gjorde i dag – men jag kan spela bättre, säger Sumiala – IFK:s nya frälsare.

Jodå, frågetecknet är redan borta.

Här är Anttis drömdebut för Norrköping

Stefan Holm