Brasilianska invasionen

10 000 brasilianska spelare har lämnat landet – de sämsta kommer till Sverige

FOTBOLL

De kommer i princip varje vecka, skriver på för en allsvensk klubb och dansar sedan samba med stela, långsamma svenskar.

Det handlar om brassarna.

Sportbladet berättar i dag om övergångarna som alla parter tjänar på, om hur klubbar i Brasilien fostrar elitspelare enbart för export.

Bara i år kommer 800 spelare att lämna landet.

Två av dem, Guilherme Barbosa, 21, och Reinaldo Silva, 22, är på väg till Helsingborg.

De båda anfallarna tillhör Alvaros Santos gamla klubb, América FC, och kommer till Helsingborg sent i kväll. På tio dagar ska de visa att de är värda ett kontrakt med klubben, som söker Rade Pricas ersättare.

– Vad jag vet om dem? Inte mycket, men vi vill se hur de fungerar i svensk miljö, säger Thomas Stenberg.

Klubbdirektören vet inte vad Guilherme Barbosa och Reinaldo Silva går för, fast det vet å andra sidan ingen. Men det kan bli succé, precis som när Afonso och Paulhinho kom till Örgryte och började ösa in mål.

Fansen pratar om fantastiska nyförvärv, men deras dominans är snarare ett bevis på att allsvenskan håller låg klass.

Brassarna som hamnar i Sverige tillhör både andra- och tredjesorteringen. Även i sitt hemland är de oftast totalt okända.

– Om jag frågar journalister jag känner i Brasilien har de aldrig hört talas om de här spelarna. De spelar inte ens i klassen under superstjärnorna utan är reservlagsspelare i sitt hemland, säger Stellan Danielsson, journalist och expert på sydamerikansk fotboll.

Största utländska gruppen

Om Helsingborg knyter till sig både Guilherme Barbosa och Reinaldo Silva finns det totalt nio brassar i allsvenskan, vilket gör dem till den största gruppen utländska spelare i allsvenskan.

I framtiden lär de bli ännu fler och här är förklaringen till det:

1) Brasilianska B- och C-spelare håller ofta hög allsvensk klass och är dessutom billigare än svenska spelare.

2) Allsvenska klubbar betalar, i förhållande till många brasilianska, höga löner. I Brasilien är det bara Romario som har en miljon i månadslön. Många heltidsproffs i de lägre divisionerna tjänar bara runt tusen kronor i månaden.

3) Klubbarna i Brasilien lånar ofta ut sina spelare gratis, och betalar i vissa fall även lönen. De ser den främmande ligan som ett skyltfönster. Gör spelaren bra ifrån sig, och säljs vidare, får oftast den nya klubben en del av försäljningssumman.

Efter affären med Alvaro Santos har Helsingborg och America inlett ett samarbete, men det krävs inga kontakter för att locka spelare från Brasilien till Sverige.

”De driver upp spelare”

Brasilien säljer årligen 800 spelare till utlandet. Stellan Danielsson har i omgångar studerat fenomenet på plats i Brasilien.

– Många klubbar driver upp spelare för försäljning. Det finns ett väldigt överskott. Många klubbar säljer fem-tio spelare om året och finansierar verksamheten på det. De drar in grymma pengar och har en så pass bra ungdomsverksamhet att de årligen får fram nya spelare, säger Stellan Danielsson.

I dagsläget är det omkring 10 000 spelare som har en klubbadress utanför landets gränser. Fler och fler har hittat till Sverige.

– Det jag frågar mig är varför det har dröjt så länge, säger Stellan Danielsson.

Fotbollsfabriken Brasilien - så bra är Sveriges brassar

Stefan Holm