Öis vapen – en talande pinne

Markus Johannesson och mental träning – två taktiska drag inför toppmatchen mot Malmö FF

FOTBOLL

GÖTEBORG

Örgryte laddar för seriefinal.

Med en stenhård Markus Johannesson.

Och en talande pinne.

– Jag har fått större förståelse för dom andra i laget, säger Örgrytes tuffa mittfältare.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Markus Johannesson blir Örgrytes genidrag i seriefinalen mot Malmö FF. Han ska ta hand om Niklas Skoog och hindra honom från att leverera bollar till Peter Ijeh.

Örgryte är inte rädda för att prova nya metoder. Deras mentala träning är en ny väg för att nå toppen och den är lite annorlunda. Och innefattar en pinne.

– Det låter ju lite konstigt men vi använder den i början när vi träffas och den som håller pinnen får berätta om saker som är bra och saker som är jobbiga, berättar Markus och skrattar lite grann.

Inte för att han tycker att det är dumt utan mer för att han förstår att det låter lite vagt och lustigt.

Skeptisk i början

I början var också Markus skeptisk, men nu har han svängt över och ser fördelar.

– Man förstår andras problem, blir mer sammansvetsade som grupp och jag är faktiskt positivt inställd nu, berättar Markus.

Egentligen handlar det om att samla energi och få alla att jobba åt samma håll genom samtal och gemensam vila.

– Ibland är det nästan lite som hypnos och man befinner sig i något mellanting mellan sömn och vakenhet, förklarar Markus.

Arbeta för varandra

Och kanske kan det vara skillnaden som betyder allt. Men det ska ju ge resultat på planen också. Kanske kan känslan att vilja arbeta för varandra lyfta Örgryte i seriefinalen mot Malmö på lördag.

Ett Malmö vars bortafacit den senaste tiden skulle skrämma de flesta.

Fyra mål mot både IFK Göteborg och Djurgården imponerar.

Men Markus Johannesson är inte rädd.

Varken för Peter Ijeh eller Niklas Skoog.

Vill spela som vanligt

– Nej, vi kommer inte att anpassa vårt spel efter Malmö utan har den tryggheten att vi vågar spela som vanligt. Gör vi en bra match på Gamla Ullevi så kommer dom att få väldigt svårt att slå oss, säger Markus och blickar ut från Guldhedens utsiktstorn, och vi tycker oss kunna se Gamla Ullevis träläktare nedanför kullarna.

Platsen för årets första seriefinal värd namnet.

Markus Örgryte har tillsammans med Malmö skaffat sig ett fempoängsförsprång framför närmaste lag och de som vinner på lördag har guldläge.

– Det känns väl som att det är dom två starkaste lagen och jag har svårt att se att både vi och Malmö ska tappa så mycket att något lag ska kunna passera nerifrån. Möjligtvis Djurgården om dom kommer igång, tror Markus, som med sin uppoffrande spelstil och passningsskicklighet varit hjärnan bakom mycket av Örgrytes stora framgångar i år.

Hålla koll på Skoog

Han kommer med stor sannolikhet få ansvaret att hålla ett extra öga på Niklas Skoog. Göteborgaren som spelar i Malmö och ofta går ner i plan för att hämta bollar för att sedan leverare till Ijeh.

– Utan att förringa Ijehs prestation så tror jag att Skoog ligger bakom mycket. Han är duktig på att vända och vrida och är avig och svår i största allmänhet, säger Johannesson.

Har fått en del kritik

Ibland har den begåvade mittfältaren fått kritik från supportrar som inte uppskattat hans spelstil men som trots det gång efter annan fått förtroende från Erik Hamrén och som alltid gjort livet på planen till ett helvete för motståndarna.

Och ibland till himmelriket för Örgryte.

På lördag får vi se vilken roll Markus Johannesson spelar då.

Och om den talande pinnen har gett resultat.

Så bra är lagen i seriefinalen

Martin Strömberg