Öis - Sveriges värvarmästare

Sportchefen: Vi hade inte vågat hoppas att det skulle gå så bra

FOTBOLL

GÖTEBORG

Många svenska klubbar ser avundsjukt på Örgrytes succébrassar.

Men det är varken turen eller slumpen som gjort att Örgryte lyckats.

Personligt engagemang är receptet.

- Men att det skulle gå så här bra hade vi inte vågat hoppas på, säger Örgrytes sportchef Stefan Allbäck.

Foto: JAN JOHANNESSEN
SUCCÉLIRAREN Brassen Afonso Alves har gjort stor succé i Örgryte. Tillsammans med landsmannen Paulhinho bildar de ett fruktat anfall, som nu kan skjuta Göteborgsklubben till allsvenskt guld. De båda brassarna är ett resultat av Öis samarbete med Atletico Mineiro.

Örgrytes värvningsstrategi är varken svår eller krånglig. Nej, snarare enkel och mänsklig. Och den saknar nästan helt agenter och videofilmer.

- Vi tror att det är viktigt att jobba på plats och bygga upp personliga relationer, säger Stefan Allbäck.

Och Örgrytes två internationella projekt är konkreta exempel som heter duga. Fotbollsskolan i Chiparamba är ju egentligen något som sträcker sig långt högre än enbart fotbollsmässiga värden.

Visserligen har man redan två spelare från Zambia i klubben men det rör sig minst lika mycket om ett socialt ansvarstagande i en nation med stora problem.

Har skola i Zambia

Dan Allbäck och Lennart Bäckman som sedan länge jobbar i Zambia har tillsammans med Örgryte skapat en framtid för många unga killar, och alla på skolan i Chiparamba känner till idolerna Edwin och Boyd som bor i Sverige och spelar fotboll.

- Det konstiga är att inte fler klubbar engagerar sig i den här typen av länder, säger Dan Allbäck.

Nu har Chiparamba upp emot 300 ungdomar och nio av spelarna i Zambias juniorlandslag. Nästa år utökas så att eleverna får vanlig skolutbildning också. Något som bara är förunnat cirka 30 procent av landets barn.

När det gäller Brasilien är det egentligen Jesper Norberg som ska ha mest beröm. Efter att ha diskuterat både med "Samba-Erik" Johansson och Valter Tomaz Jr funderade han på varför inga klubbar vände blickarna däråt.

- Jag åkte ner för att knyta kontakter och föll till slut för Atletico Mineiros proffsiga inställning och organisation, säger Jesper Norberg.

Brassesuccé direkt

Utan att kunna språket lyckades han skapa så bra relationer med Atleticos president Eder att han fick handplocka Afonso och Paulhinho för provspel i Sverige. Succén var omedelbar.

- Afonso syntes direkt att han skulle vara en tillgång, men att han skulle anpassa sig så fort hade jag inte räknat med, berättar Jesper.

Det anmärkningsvärda med Örgrytes senaste sex år hittar man - Chiparamba och Atletico till trots - på hemmaplan. Man har gått från att vara klubben utan ungdomsverksamhet, där ingen ville spela, till laget alla vill komma till.

Låt oss hoppa tillbaka till 1998. Erik Hamrén kom till klubben och laget lyckades hålla sig kvar i allsvenskan via kvalspel. Man hade visserligen ett juniorlag, men saknade ungdomssektion i stora stycken. Ekonomin var dessutom usel och det fanns inga pengar att köpa spelare för.

Dåvarande ungdomstränaren Ulf Svensson berättar.

- Då bestämde vi oss att satsa rejält på ungdomarna. Det var vår enda chans att få igång klubben, förklarar han.

Man drog igång ett fotbollsgymnasium. Startade upp sommarproffs-verksamheten igen och så småningom flyttade man hela ungdomsverksamheten upp till Öis-gården.

Intresset vände

- I början var det inga spelare som var intresserade. Vi hade väl fyra spelare första året av fotbollsgymnasiet. Men från andra året började det lossna, berättar Ulf Svensson.

Nu har man fullt upp och tvingas till och med tacka nej till ungdomar ibland. Juniorallsvenska laget ligger bra till och ungdomslagen har börjat vinna turneringar. Bland annat vann P 18-laget Gothia Cup i somras.

- Och det är fortfarande vårt mål att ha 50 procent egna produkter upp i A-laget, säger Ulf Svensson.

Örgryte har visat att det går att vända en nedåtgående trend snabbt. Men det krävs personer som orkar engagera sig och ta de där extra stegen som Erik Hamrén så ofta talar om.

Örgryte håller koll - på tre kontinenter

SPORTBLADET GRANSKAR: SÅ JOBBAR DE ÖVRIGA I ALLSVENSKAN

Martin Strömberg