50 procent fler utlänningar i år

FOTBOLL

Klubbarna dränks av erbjudanden från agenter. Sverige och allsvenskan har blivit en attraktiv marknad för spelare från alla världens hörn.

Spelarimporten ökar också. Dramatiskt.

I år spelar 50 procent fler utlänningar i vår högsta serie.

I dag fortsätter Sportbladet sin granskning av den nya, internationella allsvenskan.

Kenyaner, finländare och - framför allt - brassar.

Allsvenskan har i år blivit rena utländskan.

- Det är inget allvarligt problem, säger förbundsbasen Lars-Åke Lagrell.

Inte mindre än 48 spelare med ickesvenskt pass finns just nu i allsvenska klubbar. Det innebär en ökning med drygt 50 procent jämfört med förra året.

De utländska namnen lyfter sina lag och allsvenskan, men någonstans går förstås en gräns för vad som är bra.

Några tycker redan att den utländska invasionen av svensk fotboll gått för långt.

- Klubbarna måste hela tiden vara vaksamma för var smärtgränsen går. När dominerar det negativa gentemot det positiva? Det finns inget patentsvar på den frågan, säger expertkommentatorn Ola Andersson. Varje klubb måste hitta sin balans.

Formerna för att hitta de utländska förvärven är olika. Det kan handla om ett utvecklat samarbete, kontakter med agenter eller rena tillfälligheter.

"Vi ligger på en låg nivå"

Många befarar att de utländska spelarnas intåg i allsvenskan slår mot utvecklingen av de egna talangerna.

Varnande exempel finns.

- I tyska Bundesliga är över hälften av spelarna utländska i dag. Och slagkraften på det tyska landslaget har minskat, säger fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

- Men till den nivån är det långt. Internationellt sett ligger vi i Sverige på en låg nivå, när det gäller andelen utländska spelare.

Lagrell säger att det finns flera sätt att motverka utvecklingen mot en större andel utländska spelare, bland annat genom att bli bättre på att utveckla egna talanger.

Det handlar om en balansgång. En svår balansgång.

- Vi vill att ungdomsarbetet ska löna sig samtidigt som vi inte vill stänga gränserna.

Ola Andersson påpekar en annan svår balansgång som måste tas hänsyn till:

- Föreningarna har ett jätteansvar att utveckla talanger, men samtidigt vill ju varje förening vinna så mycket som möjligt och undvika att åka ur.

- Men jag tycker ändå inte att allsvenskan kryllar av utlänningar. Det är långt ifrån någon främlingslegion.

"Det är kaos i Europa i dag"

Fortfarande är det två veckor kvar innan den internationella spelarmarknaden stängs. Och fortfarande vill massor av kontraktslösa spelare till Sverige - eller andra europeiska ligor. Allsvenska klubbarna får i snitt 5-10 erbjudanden.

Per dag.

AIK:s klubbdirektör Stefan Söderberg fick i går en ny typ av samtal. Det var inte en agent som ringde, utan en spelare själv.

- Jag kommer inte ihåg hans namn men han hade spelat i Premier League och gjort 100 ligamål för Ipswich och Queens Park Rangers. En spelare ringde alltså själv och presenterade sig. Det är kaos i Europa i dag, säger Söderberg.

Och allsvenskan blir bara mer och mer internationell.

Erik Jullander

ARTIKELN HANDLAR OM