...och det är outsidern Örebro SK som har det stora guldläget i toppen

FOTBOLL

GÖTEBORG

I eftersnacket till den oavgjorda seriefinalen Örgryte–Malmö är det MFF-tränaren Tom Prahl som för ett tredje tänkbart guldlag på tal:

– Örebro SK!

Visst, med lördagens 2–2 bjöd allsvenskans båda tätlag åter in seriens andra utbrytargrupp i guldjakten. Framförallt ÖSK och Djurgården medan Landskrona tappade ytterligare mark i Sundsvall.

Ett Örebro som har alla tre huvudkonkurrenterna hemma på Eyravallen i höst.

Idag möter Djurgården Halmstad hemma och Örebro reser till Helsingborg, och troligen komprimeras därmed den allsvenska toppen.

Det räcker med vinst för endera Djurgården eller ÖSK för att så ska ske, och sen är allsvenskan åter en affär för fler lag än de båda som figurerade i lördagens heta Ullevi-möte.

Örebro är allsvenskans bästa hemmalag – sex raka segrar efter 1–3-förlusten mot Landskrona i första hemmamatchen 13 april – så nog är det en viktig plusfaktor, när närkingarna på höstens hemmaprogram kan läsa Djurgården (11/9), Malmö (30/9) och i sista omgången Örgryte (2/11).

Inte lätt i värmen...

Här på Gamla Ullevi mätte man i skuggan temperaturen till 29,9 grader, vilket innebär att det i solen måste ha varit runt 40.

Inte lätt att spela fotboll i sådan hetta, och efteråt var båda tränarna lika lyriska över sina ökensoldater som de var nöjda med varsin poäng.

Mycket kan värmen skyllas för men absolut inte alla dessa snedsparkar och felpass som redan från matchens första andetag gjordes av folk som alla är heltidsproffs.

Långa stunder var det fotboll som lyteskomik, och sanningen är, att detta var en av årets sämsta allsvenska matcher. En match som innehöll fler ”unforced errors”, för att använda ett tennisuttryck, än jag någonsin sett i en allsvensk match.

På väg ut från Gamla Ullevi stöter jag ihop med en munter Hasse Borg, som sammanfattar MFF:s syn på resultatet:

–# Det viktigaste idag var att inte förlora.

Själv konstaterar jag, att inget av lagen förtjänade att vinna – men att Örgryte ändå var närmast.

Dels med tanke på den märkliga frispark man fick emot sig som resulterade i 1–1, dels för att man i alla fall hade ett antal anfall med fler än två pass inom laget.

Två spelare, en i vardera laget, höll i alla fall högsta klass: Magnus Källander på Örgrytes mittfält och Niklas Skoog på topp i Malmö.

Örgryte har nu nio matcher i rad utan förlust efter VM, och här lyckades man helt skära av kontakten mellan Peter Ijeh och Niklas Skoog.

Det dröjde till 86:e minuten innan Skoog lyckades hitta Ijeh med ett pass som borde ha resulterat i något bättre, men den gången nickade Ijeh över.

Inte så landslagsmässig

En enda landslagsman fanns på plan. Mattias Asper, ”landslagsmålvakten” som spelade upp sig till knappt godkänt genom att bara vara stor och stå ivägen för dels ett Afonso-skott ur dålig vinkel och dels ett Källander-skott snett framifrån.

I övrigt var denne ”landslagsmålvakt” precis så tafatt och fumlig och bortkommen som han beskrivits de senaste dagarna.

Han började med att, hårt trängd mellan Robert Bengtsson-Bärkroth och Atli Thorarinsson, släppa en Jeffrey Aubynn-hörna direkt i mål.

Han avslutade med att nästan bjuda Patrik Fredholm på en gratischans genom att sparka bollen rakt på öisaren.

Men det var väl värmens fel det också...

På onsdag befinner sig Asper på Lokomotivstadion i Moskva.

Det kommer att vara halvmulet, 22 grader som mest och åtta som minst, och förhoppningsvis står Magnus Hedman alla 90 minuterna.