Bajenfansens nya favorit

Nye starkare Pohja har äntligen hittat stilen i allsvenskan

FOTBOLL

Hammarbys nyförvärv Antti Pohja började säsongen på bänken.

För liten och för tunn för att möta allsvenskans backar.

Nu har han ändrat på det.

Tränat på gym, blivit starkare – och tagit en plats i startelvan.

Han värvades från Tampere i vintras och var tvåa i finska skytteligan i fjol, men i Hammarby har Antti Pohja haft svårt att ta en plats. 25-åringen vägde för lätt och det dröjde till kvalet till Champions League mot Partizan Belgrad den 7 augusti innan han fick göra sin första match från start.

Mot Kalmar i går fanns han med i startelvan igen.

– Det har varit tungt, jag har inte fått spela och jag förstår att jag inte har fått göra det. Jag har haft problem med det nya systemet, med två forwards, i Finland har vi alltid varit tre, säger han efter segermatchen mot Kalmar .

”Jobbigt i början”

– Jag visste inte speciellt mycket om allsvenskan innan jag kom hit och jag trodde inte att det skulle vara så annorlunda som det faktiskt är. Det var jobbigt i början.

I gårdagens match tog Hammarby ledningen redan i den tredje minuten efter ett frisparksmål av Kennedy Bakircioglü. Han gjorde även 2–0 innan Kalmar reducerade. Sedan visade Antti Pohja att den nya styrketräningen har givit både självförtroende och kraft i hans anfallsspel. Han slog elegant in 3–1 i den 37:e matchminuten, sedan han hållit en Kalmarförsvarare i från sig, rundat målvakten Petter Wastå och gjort mål från dålig vinkel.

– Det känns bättre och bättre, jag tror att jag har den svåraste tiden bakom mig nu, säger Antti Pohja.

– Jag är ganska nöjd med min insats, men jag borde kanske ha gjort ett mål till.

Han och Hammarby hade stora problem i inledningen av den andra halvleken. Ingenting tycktes fungera, varken i anfallsspelet eller försvaret.

– Vi snackar om att vi inte ska bli fega, ändå går vi ut och de första 20–25 minuterna av den andra halvleken ser det ut som om vi är livrädda för att spela fotboll. Vi hade inte mer än ett tillslag på bollen innan de tar över den, säger Hammarbys tränare Anders Linderoth.

– Men i den första halvleken hade vi kunnat göra fyra eller fem mål.

Chanserna fanns där, men det viktigaste för Hammarby var ändå de tre poängen -– och för Antti Pohja att han äntligen känner att han kommit underfund med hur spelet i allsvenskan är.

– I Sverige måste man också spela mer med ryggen mot mål och hålla undan försvararen. Då måste man vara starkare. I Finland spelar man med näsan mot mål. Jag har inte riktigt orkat hålla emot och det har tagit tid för mig att lära mig det, säger Antti Pohja.

En månad på gym

Han började träna extra för en månad sedan då han fick problem med ett knä och när han ändå skulle stärka det, bestämde han sig för att bli starkare i övriga kroppen också.

– Jag har varit lite på gymmet. Jag är inte så lång och måste vara stark så att jag kan kämpa mot de tuffa backarna. Jag tycker att det känns bättre och om man känner sig starkare, då blir man starkare mentalt också.

Nu har han tagit plats bredvid Peter Markstedt, 190 cm lång, och efter mer än halva allsvenskan tycks den 172 cm långe Antti Pohja hittat sin rytm i spelet.

Med hjälp av extra fysträning.

Anna Carlsson