Den blåvita skutan läcker - men det är inte i försvaret som det största felet finns

FOTBOLL

Det är la tur, att man slutat bygga båtar på Götaverken.

Förr sas det nämligen, att hade Blåvitt förlorat så blev båtarna skeva på Götaverken...

Nu har IFK Göteborg sedan den 17 juli förlorat fem, spelat en oavgjord och vunnit en enda match i allsvenskan och under samma tid dessutom åkt ur Svenska cupen och förlorat i Uefa-cupen mot ett okänt lag från Moldavien.

Som det kinesiska ordspråket lyder: "När båten är mitt ute på havet, är det för sent att laga läckan".

Att Stefan Lundins blåvita snedseglargäng skulle få svårt mot Elfsborg på Ryavallen var inte alls oväntat.

Av någon anledning har boråsarna en sensationellt fin statistik mot göteborgarna.

I fjol vann Elfsborg hemma med 3-2 och spelade 2-2 borta, och söndagens 2-1-seger var årets tredje mot Blåvitt - 2-1 även på Gamla Ullevi i april och i cupen för några veckor sedan gick Elfsborg vidare efter straffar.

I går var det några lyckominuter strax före halvtid som gav segern åt Elfsborg och samtidigt varslade om en fortsatt tuff höst för Blåvitt.

Fram tills dess ägde göteborgarna matchen, Sebastian Henriksson hade hasat in ett ledningsmål, men två individuella misstag förstörde dagen.

Elfsborg fick hjälp - av IFK

Hasse Berggren gjorde båda målen med benägen IFK-hjälp (vid 1-1) av Mikael Antonsson som missade att bryta Andreas Drugges passning och (vid 2-1) av mål-Bengt Andersson som gjorde dödssynden att lämna en lucka vid närmsta stolpe, när tunge Berggren kom inklampande från vänsterkanten.

Den blåvita skutan läcker, men det är ändå inte i försvaret som största felet står att finna utan att laget saknar målgörare.

15 mål på 16 matcher! Endast Kalmar FF (9) är sämre.

Och då talar vi alltså om den klubb som haft fler vinnare av allsvenska skytteligan än någon annan klubb - Svarte-Filip Johansson 1925, Leif Larsson 1944, Gunnar Gren 1947, Bebben Johansson 1958 och 1961, Reine Almqvist 1969 och 1977, Torbjörn Nilsson 1981, Dan Corneliusson 1982, Johnny Ekström 1986, Kaj Eskelinen 1990, Kennet Andersson 1991 och Andreas Andersson 1996.

Totalt 13 skyttekungar.

"Långås-effekten" syntes ej

I går hette målskytten Sebastian Henriksson, mot Zimbru Chisinau i förra veckan hette han också Sebastian Henriksson, senast det blev mål i allsvenskan (2-1 mot Landskrona) var den ene åter Sebastian Henriksson och den andre Magnus Erlingmark, mot Helsingborg (1-2 den 17 juli) gjorde Gustaf Andersson mål och i de båda matcher som man trots allt vann med 1-0 direkt efter VM-uppehållet gjorde Gustaf Andersson målet mot Halmstad och "Erra" Eriksson målet mot Kalmar.

Nu hade man försökt täta skutans läckage med att värva tillbaka den en gång till AIK släppte Patric "Långås" Andersson.

- Nån "Långås-effekt" syntes inte till, som Joakim Geigert så elegant fick till det i comhem-sändningen.

Men det hade väl heller ingen annan än möjligen lågbudget-inköparen Roger Gustafsson räknat med.

Det hade surrats en hel del om stora inköp under sommaren.

Pär Zetterberg, Tobias Grahn och Abgar Barsom...

Kennet Andersson, Jesper Blom-qvist och Klas Ingesson...

Det blev Patric Andersson från AIK-reserverna och det blir, kanske, Marino Rahmberg från Raufoss i norska tvåan.

Rätt att använda alla spelare

I dag finns ingenting kvar av den unika position som Blåvitt skaffade sig i svensk fotboll under 70-, 80- och 90-talen.

Ralf Edström vill att man ska sparka klubbens fotbollsansvarige, den en gång så framgångsrike tränaren Roger Gustafsson, men om detta hjälper är inte jag rätt man att bedöma.

Dock tycker jag klubben gör rätt som använder de spelare man har kontrakt med just nu, även om man inte har dom nästa år. Alltså Sebastian Henriksson, Jon Inge Höiland och Gustaf Andersson.

Djurgården använder inte den Abgar Barsom man har på kontrakt året ut, och då går som det går. Då förlorar man till och med mot jumbon Halmstad trots propagandafotboll hela första halvtimmen.

Med Abgar Barsom i laget hade man knappast förlorat; sen får den byråkratiska styrelsen tycka och tänka vad dom vill.

Förresten: en liten frågesport i ämnet Aktuell Fotboll:

Av de sju lag som inför helgens omgång låg på övre halvan av allsvenska serietabellen var det bara ett enda som vann - vilket?

Inte Malmö FF, inte Örgryte, inte Landskrona, inte Djurgården, inte Örebro, inte IFK Göteborg...

Rätt svar: Gif Sundsvall!

Helsingborg närmar sig

Det där oavgjorda resultatet i lördagens seriefinal mellan Örgryte och Malmö visade sig därmed inte vara så dumt.

Istället för att tappa utrymme till den förföljande trion Landskrona- Djurgården-Örebro drog tätduon istället ifrån dessa tre lag med ytterligare en poäng.

Samtidigt som trion i praktiken blev en kvartett eftersom Helsingborg, med sin hängmatch kvar mot Hammarby, också kan nå upp till 25 poäng.

Det mest överraskande med 2-1-segern mot Örebro var väl ändå segernickaren, Mattias Lindström. På sina 56 allsvenska matcher har denne 22-årige mittfältare bara gjort åtta mål - men hälften har gjort mot Örebro...

Norrköping-AIK var tydligen en trevlig match med omgångens mest häpnadsväckande publiksiffra, hela 16 047 åskådare, årets högsta på Idrottsparken samtidigt som det både på Olympia (6 070) och Stockholms Stadion (9 453) var årets lägsta publiksiffror.

FOTNOT om GÖTAVERKEN:

Det var 1989 som man, under namnet Celsius Industrier, la ner nybyggnadsverksamheten på Götaverken. Det första fartygsskrovet byggdes 1846, då varvet hette Keillers verkstad. Namnet Götaverken fick man 1917.

Lasse Sandlin