Så här blev det nattsvart i Blåvitt

Misslyckade värvningar, ekonomisk kollaps - nu går den forna storklubben sina viktigaste matcher på mycket länge

FOTBOLL

GÖTEBORG

En ödesvecka väntar IFK Göteborg. Igen.

2002 är på väg att bli ännu ett misslyckat år.

Samma gamla misstag upprepas: talanger som inte blir något, spelare som aldrig får chansen och miljontals kronor bortkastade på spelarköp.

Ord som sägs och handlingar som inte överensstämmer.

Framför allt är 2002 hittills en total kollaps på anfallssidan som kan kosta IFK Göteborg över sex miljoner kronor.

Sportbladets Michael Wagner har tittat närmare på den Blåvita krisen inför den allsvenskan matchen mot Djurgården i morgon och returmötet i Uefa-cupkvalet mot moldaviska Zimbru på torsdag.

Foto: ROGER LUNDSTEN
bottenrekord IFK Göteborg har inte lyckats bromsa raset. Årets allsvenska kan bli den sämsta på många, många år.

I början av säsongen 2001 hade IFK Göteborg officiellt fem anfallare i sin a-trupp: Tomas Rosenkvist, Daniel Westlin, Jonas Lundén, Kabba Samura och Gustaf Andersson.

1,5 säsong senare har nyförvärvet Westlin ännu inte spelat en allsvensk match från start, tidigare jättelöftet Kabba Samura kommer inte erbjudas nytt kontrakt, Gustaf Andersson vägrar att skriva på ett och Jonas Lundén valde i vintras att lämna klubben som svenskt Bosmanfall och flytta till Elfsborg.

Inför årets säsong värvades Jonas Henriksson som anfallare från Häcken men har mest använts som yttermittfältare och Sebastian Henriksson flyttades från kategorin mittfältare till anfallare.

Nu vägrar Sebastian Henriksson precis som Gustaf Andersson att skriva på ett nytt kontrakt.

Återstår Tomas Rosenkvist, som sedan han värvades från Västra Frölunda använts som forward, utmålats av tränarstaben som den offensiva mittfältsmotor som laget behöver till att han numera spelar yttermittfältare.

Sammanlagt sju anfallare som inneburit tre direkta misslyckanden, två som inte vill fortsätta i klubben och två som får godkänt (Rosenkvist och Jonas Henriksson). Resultatet spelmässigt: bara 15 gjorda mål och betydligt närmare botten av allsvenskan än toppen.

Blåvitt nöjde sig med tre nyförvärv i vintras.

Ekonomin räckte inte till för fler förklarade både sportchefen Roger Gustafsson och tränaren Stefan Lundin.

- Men vi stänger inte dörren för fler nya spelare under förutsättning att vi säljer några först, hette det från Kamratgården.

I mitten av augusti har IFK Göteborg ännu inte sålt några spelare, riskerar snarare att förlora flera utan ersättning, men gör trots det klart med två nyförvärv.

- Styrelsen har plockat fram extrapengar till de två köpen, säger Roger Gustafsson.

- Det blev utrymme i budgeten till nyförvärv när Pontus Kåmark blev långtidsjukskriven och dessutom har föreningen fått ut lite försäkringspengar, förtydligar ordföranden Kurt Eliasson.

Så cirka två miljoner kronor har investerats i två nya anfallare: Patric "Långås" Andersson från AIK och Marino Rahmberg från norska Raufoss.

De senaste nyförvärven förpassar Daniel Westlin och Kabba Samura än längre ut i den fotbollsmässiga kylan.

Westlin har hittills bara fått göra nio mållösa inhopp i allsvenskan.

Samura har på sex allsvenska tillfällen de två senaste säsongerna gjort ett mål.

De båda är dock b-lagets i särklass främsta målskyttar.

- Jag tycker att det är synd att jag inte fått försöka mer. Det hade varit kul om jag åtminstone fått chansen att spela någon allsvensk match från start, säger Daniel Westlin.

De sportsliga misslyckandena innebär också förlorade pengar för IFK Göteborg.

Stora summor.

Därför blir agerandet kring de tre spelare som inte förlängt sina kontrakt ännu mer obegripligt för fans, sponsorer och publik.

Ingen av Sebastian Henriksson, Jon Inge Höiland eller Gustaf Andersson är officiellt avstängda från spel, men Andersson, Blåvitts främste målskytt de tre senaste säsongerna, platsar inte längre.

- Den enda vi sagt är att om två spelare som är jämbördiga konkurrerar om samma plats så är det fördel till den som har kontrakt kommande säsong, säger ordföranden Kurt Eliasson.

Ren kaptitalförstöring tycker flera spelaragenter som Sportbladet talat med.

- Självklart borde enbart sportsliga skäl gälla när laget ska tas ut. Låt de kontraktslösa spelarna spela, men försökt samtidigt aktivt sälja när det går att få ut lite pengar för dem, säger Anders Carlsson på IMG.

- En förening som IFK Göteborg kan glömma att spelare som inte har klart med nytt kontrakt i god tid ska ha någon speciell klubbkänsla. Så fungerar det inte längre. Samarbeta med agenter, ge någon i uppdrag att sälja spelarna, uppmanar Carlsson.

Försäljningarna kan vara på gång, säger Kurt Eliasson.

- Numera har vi ett gott samarbete med spelaragenterna, säger han.

Har någon fått i uppdrag att försöka sälja era tre Bosmanspelare?

- Nej, det behövs inte. Alla klubbar, även många utomlands, känner redan till hur situationen är med de tre, säger Eliasson.

Tränaren Stefan Lundin har styrelsens oreserverade förtroende. Det samma sägs gälla från spelarna.

Efter 0-3-förlusten borta mot AIK 29 juli röstade IFK-spelarna om de hade fortsatt förtroende för Stefan Lundin - genom handuppräckning.

Är det inte lämpligare att ha en sluten omröstning när en så viktig sak diskuteras?

- Nej, det tycker jag inte. Det ska inte vara något problem för någon att stå upp för sin åsikt i ett sånt läge, säger lagkaptenen Magnus Erlingmark, som också sitter i spelarrådet.

Resultatet av handuppräckningen då blev att en klar majoritet av spelarna fortfarande trodde på Stefan Lundin.

- Det är vi spelare på planen som misslyckats. Inte tränarna eller klubbledningen, anser Magnus Erlingmark.

En svensk storklubbs uppgång och fall

Från det historiska uefa-cupguldet mot hamburg 1982 till niondeplatsen i allsvenskan i dag - här är Göteborgs uppgång och fall.

Uefa-cupguldet 1982. Det var här i Hamburg som IFK Göteborgs storhetstid började.

Michael Wagner