Ta hjälp av videon - för nu måste fuskarna sättas dit

FOTBOLL

MALMÖ

Och Hammarbys Suleyman Sleyman föll som vore han träffad av Guds straffande hand.

Jag blir så trött på sånt fjant. Ta videon till hjälp och sätt åt alla som fuskar, förstärker och söker vinning för sitt lag med osportsliga skådespelarinsatser på C-nivå.

Peter Ijeh slog till med högern.

Att Peter Ijeh blir utvisad säger jag inget om. Har man gjort 18 mål på 15 matcher får man räkna med att bevakningen tätnar ju närmare man kommer de avgörande slutomgångarna.

Ett slag mot huvudet är ett slag som aldrig får delas ut på en fotbollsplan hur lätt det än träffar. Det är tanken eller hjärnsläppet bakom handlingen som ska bedömas och bestraffas. Slagets kvalitet har inget med saken att göra i domarens ögon.

Men att som Sleyman dyka mot gräset och vrida sig i smärtor som om det var Mike Tysons högerkrok han fått ta emot tyder på en brist i fotbollens uppfostran.

Att ge och ta hör till fotboll på toppnivå. Vi ska inte glömma att det är en kampsport.

Att ligga och kvida för att lura domaren att bestraffa motståndare är bara mesigt och inte värt annat än förakt.

Konstigt motstånd

Jag kan inte förstå motståndet mot att använda tv-bilder för att i efterhand göra bedömningar om hur allvarliga de incidenter som förekommit på planen egentligen är. Peter Ijeh riskerar att få mer än en matchs avstängning för sitt slag.

Tv-bilderna med Sleymans omanliga uppträdande borde garantera att Ijeh bara blir avstängd en match. Man blir varnad och kanske avstängd för att försöka filma till sig en straff i situationer som domaren ofta har väldigt svårt att uppfatta hundraprocentigt rätt.

Varför ska man då inte kunna rätta till eventuella felaktiga domslut i efterhand när tv och video visar hur det egentligen har gått till?

Jag kan inte se att det skulle göra domarens situation mer utsatt än den är nu.

Men för rättvisans skull anser jag det är ett självklart hjälpmedel som måste användas.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM