Allsvenskan har förvandlats till rena kryssvenskan

FOTBOLL

1-1, i ett i ett i ett...

Malmö-Hammarby, Kalmar-Helsingborg, AIK-Örgryte.

Men så på söndagskvällen tröttnar Djurgårdens Andreas Johansson på denna enformighet, skjuter 2-1 mot IFK Göteborg och ger oss åtminstone ett vinnarlag i den 17:e allsvenska omgången som fullbordas i kväll.

Detta ändrar dock inte faktum: Allsvenskan 2002 har blivit rena Kryss-svenskan.

Nästan var tredje match har slutat med kryss - av 115 matcher har 41 slutat med hemmavinst, 37 med bortavinst, 37 oavgjorda.

32,2 procent - så flitigt har kryssandet bland allsvenskar inte varit sedan 1995, då hälften av de 14 allsvenska lagen spelade oavgjort minst tio gånger.

Öster var värst med 13 kryss före Malmö FF 12, AIK och Degerfors 11, medan såväl SM-vinnaren IFK Göteborg som tabelljumbon Frölunda plus Trelleborg kryssade i tio matcher.

Det var då, beträffande kryssen, ingen större skillnad på topp och botten, och man kan därför dra slutsatsen att ett flitigt kryssande varken är en garanti för topplats eller en dödsdom.

En slutsats som gäller även i år.

Annars har det mesta snacket i helgen handlat om domarna. Bara från Fredriksskans i Kalmar som det inte hörts något gny.

Enögd publik

Annars är klagosången densamma när det går emot hemmalaget: Anders Frisk från Mölndal var inte populär i Malmö, Leif Sundell från Borlänge var impopulär på Gamla Ullevi, och på Råsunda blev Martin Hansson från Holmsjö av en enig publik kallad "domarjävel".

Tre utmärkta domare som var och en på sin arena stått emot den alltmer enögda publik vi har på allsvenskan och som egentligen ALDRIG accepterar ett domslut som går emot egna laget.

Heders Anders, Leif och Martin!

Redan den gamle ordspråkssamlaren Peder Låle skrev på 1400-talet ned en sanning som gällde då och som gäller även 2002:

"Gräla inte med din domare!".

Tydligast syntes det i Göteborg, och Canal Plus Jens Fjellström hade en suverän analys av matchens avgörande moment, när Blåvitt leder med 1-0 men får en frispark emot sig sen Jimmy Svensson rivit ned Andreas Johansson:

- En kvick tanke! En dum tanke!

Ögonblicket då allt svängde

Så frös analytiker Fjellström bilden sekunderna efter Sundells frisparksflöjtande, och man kunde se hur

1) Djurgårdens Stefan Rehn plockar åt sig bollen och direkt slår frisparken åt höger till en fri Babis Stefanidis (den kvicka tanken);

2) Blåvitts vänsterback Mikael Sandklef, han som ska hålla reda på Stefanidis i det här läget, är så uppretad över domslutet att han travar iväg för att snacka med domarn (den dumma tanken).

1-1 genialt snabbt och som lök på laxen snackar "ruffgubben" Jimmy Svensson till sig sitt andra gula kort och blir utvisad.

Snacka om avgörande ögonblick och fortsatt blåvit kris!

Här var domaren bäst på plan

I det hundrade allsvenska mötet mellan AIK och Örgryte - numera med statistiken 37-31-32 med AIK-ögon - kom också domarteamet att spela huvudrollen i en riktigt bra match, där AIK:s 1-0 på övertid i första halvlek tvingade upp Öis ur skyttegravarna till en händelserik andra halva.

I mitt tycke var domaren Martin Hansson bäst på plan, ett påstående som jag vet att få AIK-are håller med om.

Därför en kort motivering: Hansson började inte vifta med kortleken direkt utan lät till och med en sån som Krister Nordin få en chans att lugna ned sig, han blåste inte offside när en öisare knöt skorna i offsideläge utan att påverka spelet, han såg inte själv den tröjdragning som gav Teddy Lucic en frilägesutvisning men han lyssnade på sin assistent som sett situationen ur annan vinkel.

Martin Hansson kan reglerna.

Det vore nog idé för AIK:s publik att också lära sig dem.

Sportbladet gräver i resultatarkivet – allsvenskan rekordkryssar

ARTIKELN HANDLAR OM