Madsen: Det är för jävla dåligt

Påhoppad - nu anmäler Anders Frisk förbundets vice ordförande

1 av 2 | Foto: ARNE FORSELL/BILDBYRÅN
Namn: Anders Frisk. Ålder: 39. Bor: Mölndal. Yrke: Skadereglering på ett försäkringsbolag. Familj: Frun Johanna, barnen Frida, Niklas och Alexander. Största domarmerit: Dömde EM-finalen mellan Frankrike och Italien 2000.
FOTBOLL

MALMÖ

Anders Frisk hade begärt skärpta säkerhetsarrangemang under den allsvenska matchen mellan Malmö FF och Hammarby.

Ändå blev han attackerad - av Svenska fotbollförbundets vice ordförande Bengt Madsen som nu är anmäld för olämpligt uppträdande av både Anders Frisk och förbundets matchdelegat Carl-Bertil Löfqvist.

"Det är för jävla dåligt. Nu har du ställt till det igen bara för att du alltid vill vara i centrum".

Så löd enligt vittnesuppgifter en av många kommentarer som Bengt Madsen hann fälla när han i paus följde och skällde på Anders Frisk hela vägen från planen in till domarnas omklädningsrum.

- Jag skriver aldrig detaljer i mina rapporter. Jag har bara anmält Bengt Madsen för olämpligt uppträdande under pausen i matchen mellan Malmö och Hammarby, säger Anders Frisk.

Bengt Madsen, som även är ordförande i Malmö FF och ordförande i SEF (Föreningen svensk elitfotboll), är oförstående till Anders Frisks anmälan.

- Jag stod därnere när han gick ut, "Frisken", och min uppfattning är att det var en mycket obalanserad domare i affekt som gick ut. Som började med att tilltala mig. Jag började inte att tilltala honom, säger Bengt Madsen.

Var där som MFF:are

Tycker du att det är problematiskt att du i den position du är blir anmäld för såna här saker?

- Jag vet ju inte vad han anmäler för. Jag var där i egenskap av ordförande i Malmö FF och inte i egenskap av vice ordförande i Svenska fotbollförbundet.

- En domare i affekt som gör den här typen av anmälan... då får man naturligtvis fundera över vad han är ute efter. Han vill kanske skylla ett dåligt agerande rakt igenom på mig, säger Bengt Madsen.

Carl-Bertil Löfqvist, vars uppgift är att kontrollera att arrangemanget uppfyller de krav som ställs i samband med en allsvensk fotbollsmatch, följde med domarteamet och upplevde på nära håll vad som hände.

- Bengt Madsen gick och tuggade på Anders Frisk från planen och in till omklädningsrummet. Han kommenterade domslut på ett inte hotfullt men på ett aggressivt sätt, säger Carl-Bertil Löfqvist.

"Frisk var lugn"

Från planen in till domarnas omklädningsrum är en sträcka på ungefär 40 meter.

- Jag tyckte att det var väldigt olustigt. Anders Frisk stannade två gånger och sa: "Bara lyssna. Bara lyssna". Han visade att han inte ville diskutera och gav Bengt Madsen chansen att avsluta och vara tyst och glömma det hela, men Bengt tog inte åt sig det utan bara fortsatte, säger Carl-Bertil Löfqvist.

Bengt Madsens uppfattning om att Anders Frisk var i affekt delas inte av Carl-Bertil Löfqvist:

- Anders Frisk var väldigt lugn och sansad. Han tog ingen diskussion med Bengt Madsen överhuvudtaget. Det skriver jag i min rapport.

Anders Frisk fick publik och MFF-ledare mot sig när han inte blåste frisparkar till MFF för tröjdragningar som Hammarbys försvarare använde som medel för att stoppa de vassa anfallarna Peter Ijeh och Niklas Skoog.

I första halvleks sista minut rann sinnet över på Peter Ijeh som slog till Hammarbybacken Suleyman Sleyman med högerhanden. Anders Frisk såg inte tröjdragningen som föregick händelsen men väl slaget och visade rött kort för Peter Ijeh.

Stämningen var ordentligt upprörd på Malmö stadion när Anders Frisk sekunder senare blåste av den första halvleken.

- Jag gick först för att bana väg för jag förstod att det skulle kunna bli kontroverser. Men man väntar sig inte att en person som Bengt Madsen ska agera på något sätt så jag passerade honom ganska snabbt med Anders (Frisk) och teamet bakom mig, säger fjärdedomaren Mats Hansson och fortsätter:

- I den här matchen var det inte ett enda klagomål eller någon synpunkt från Tom Prahl och MFF:s bänk. Inte ens en kommentar om utvisningen. Sen händer detta.

Har varnat för Malmö

På en domarkonferens för ett par veckor sen diskuterades brister i MFF:s säkerhetsarrangemang för domarna.

- Jag hade i förväg förvarnat om att de här problemen kan uppstå i Malmö. Att det finns folk från styrelsen som hamnar i spelargången. Vi försökte att förhindra detta i förväg men det gick inte i alla fall, säger Anders Frisk som varit utsatt för liknande händelser tidigare:

- Jag har varit med om det tidigare i Malmö men aldrig annars. Det har varit så att delar av Malmö FF:s styrelse har förskansat sig alldeles i anslutning till domarrummet och där gentemot mig och kolleger till mig betett sig på ett sätt som inte alltid har varit helt korrekt, säger Anders Frisk.

Ärendet kommer nu att behandlas av Svenska fotbollförbundets tävlingsutskott som får besluta om eventuella åtgärder mot det egna förbundets näst högste ansvarige.

Från Terror-Tommy till Madsen - här är fler angrepp på Frisk

Stefan Alfelt