Allsvenskan är inte bra - men rolig

FOTBOLL

LANDSKRONA

Hörde att Thomas Nordahl och Ola Andersson i Fotbollskväll diskuterade om allsvenskan 2002 är bra eller bara rolig.

Har själv funderat på samma sak många gånger i år och kommit fram till det som Nordahl menade i går:

Allsvenskan är dålig - men roligare än på mycket länge.

Det som är kul är att det är så jämnt. Det är så många matcher som betyder så mycket. Inget lag är avsågat. Inget lag har stuckit ifrån. Det är 27 poäng kvar att plocka och åtminstone fem lag är definitivt med i guldstriden. Ett par till skulle med maxflyt kunna göra en raketrusch ända upp i topp.

Likadant i botten. Giganten IFK Göteborg är plötsligt en lika allvarlig nedflyttningskandidat som Norrköping eller fjolårsmästarna Hammarby.

Hur många namn har vi inte snackat om i år? Spelare studsar mellan klubbarna som gummibollar. Floppar i en och gör succé i nästa. Proffs flyttar hem. Till och med landslagsmän väljer Sverige före utlandet. Brassar landar med flyg stup i kvarten. En del är fantastiska. Andra kunde vi varit utan.

Ännu fler talanger borde få chansen

Titta på Sportbladets förstasida. Där har vi en uträknad skytte- och formliga från de tre senaste omgångarna. Antti Sumiala, Hasse Berggren, Dennis Östlundh var inte namn som vi snackade om för bara några veckor sen.

Allt detta skapar intresse och tillsammans med den positiva fanskultur som har tagit över på läktarna går det inte att säga annat än att allsvenskan 2002 är en gigantisk succé.

Men bra är den inte.

Antalet individuellt skickliga unga spelare växer lavinartat i svensk fotboll. I dag har vi tekniken vi för bara några år sen trodde man var tvungen att födas i sydligare länder för att kunna få.

Vad som saknas är fortfarande modet att låta talangerna få ansvar tidigt. Det bästa svensk fotboll skulle kunna göra vore att förbjuda alla åldersuppgifter. Säg till grabbarna att gå in och ha kul. Spela snabbt, dribbla, våga. Jag har sett Ajax göra precis så och jag blir inte förvånad om Zlatan och hans polare vinner Champions League.

En 18-åring som är bra ska spela om han är en tekniskt sett bättre bollspelare än en 27-åring med mycket erfarenhet. I dagens snabba fotboll har rutin mycket mindre betydelse än tidigare eftersom en mot en-situationerna blir allt viktigare.

Baksmälla i världen - och i Sverige

Vi har alltså förutsättningarna men inte de internationellt konkurrenskraftiga lagen.

Dels beroende på ett trygghetstänkande som fortfarande dominerar större delen av tränarkåren. Dels på grund av att inget lag hunnit bygga upp och behålla en trupp tills dess att man blir riktigt bra.

Jag skrev för något år sen att världsfotbollen kommer att krascha och den är på god väg nu med hela ligor som hamnat i ekonomiska bekymmer. Att utländska klubbar får mindre pengar att köpa våra spelare för gynnar vår klubbfotboll bara om svenska klubbar förmår att hålla sunda lönenivåer.

Därför undrar man lite över alla desperationsköp i år. Att ramla ur allsvenskan är illa nog ekonomiskt. Det blir en katastrof om man dessutom har dragit på sig en allt för dyr trupp med rena chansningar.