Domare: Madsen måste avgå

Ariel Scaparro: Han skickar ut signaler att det här är helt okej

FOTBOLL

Den misshandlade fotbollsdomaren Ariel Scaparro blev förbannad och skrämd när han slog upp gårdagens Sportbladet.

- Bengt Madsen måste avgå från sin post, säger Scaparro.

Foto: JOHANNA PETTERSSON
Fotbollsdomaren Ariel Scaparro misshandlades svårt den 22 september i fjol när han dömde en div 5-match mellan Lidingöfavoriterna och Tensta United. Han misshandlades av en spelare i Tensta United både under och efter matchen. Han fick kindbenet avslaget och ena foten krossad. Spelaren dömdes för grov misshandel (och narkotikabrott) till två års fängelse och 80000 kronor i skadestånd. Ariel är i dag igång och dömer igen.

I september i fjol blev domaren Ariel Scaparro svårt misshandlad av en spelare han visade ut. Fallet fick stor uppmärksamhet och skapade en debatt om våldet mot domare.

Svenska fotbollförbundet tillsatte en arbetsgrupp för att stävja våldet mot domarna. I förra månaden kom gruppen med en delrapport. Med rapporten följde ett brev från förbundet där det står:

"Fotbollsrörelsen ser självfallet mycket allvarligt på alla typer av angrepp på domaren och arbetsgruppen ska föreslå åtgärder för att komma tillrätta med problemen."

"Jag blev förbannad"

Ariel Scaparro är mycket upprörd:

- Han skickar ut signaler till spelare, tränare, ledare, publik, ja alla, att det skulle vara okej med såna här attacker mot oss. Hur ska vi få publiken, spelarna och tränare att respektera oss domare om inte ens de som sitter i förbundsstyrelsen gör det?

- Jag blev både förbannad och förvånad när jag slog upp Sportbladet.

- Och sedan skyller han på att han "bara" var där som Malmö-ordförande. Det är lika dumt det.

- Han sitter på många stolar, Madsen. Och det kan kanske vara svårt att veta vilken stol han sitter på. Men då ska jag säga till honom att det spelar ingen roll vilken stol man sitter på. Man gör inte så här, säger han till Sportbladet.

Utdömd - av domare

Rune Larsson, före detta elitdomare och en av fyra personer som ingår i arbetsgruppen mot domarvåldet, är inne samma linje.

- En ledare som står och råskäller uppmuntrar spelarna att uppträda dåligt och hela stämningen mot domaren blir hatisk, säger Larsson till DN.

Larsson har viss förståelse för att ledare kan reagera i stridens hetta.

- Men den som har ett förtroendeuppdrag och sitter på läktaren måste kunna lägga band på sig, säger han.

Inför säsongen införde Stockholms fotbollförbund lagvärdar som skulle hålla reda på lagen under matcherna i divison fyra-åtta.

- Ett beslut som Madsen varit indirekt inblandad i då han sitter i Fotbollförbundets styrelse. Och så åker Anders Frisk till Malmö och blir angripen av Madsen själv. Jag blir skrämd, säger Scaparro.

Johan Flinck