”Han får gult kort”

Efter Sportbladets avslöjande: Förbundets ordförande och Fotbollssverige dömer ut Malmö FF:s ordförande

FOTBOLL

Fotbollssverige är skakat efter Sportbladets avslöjande om MFF-basen Bengt Madsens attack mot domaren Anders Frisk i lördags.

Kritiken mot hur Svenska Fotbollförbundets näst högste man har betett sig är hård men enig.

- Han får gult kort, men behöver inte avgå. Vad som har hänt ska ses som en väckarklocka för folk som sitter med dubbla uppdrag, säger Thomas Wernerson.

Bakgrunden är följande:

I slutet av första halvlek mellan Malmö och Hammarby visade Anders Frisk ut Peter Ijeh. På väg in i spelargången möttes han av Malmö FF:s ordförande Bengt Madsen som fly förbannad skällde ut VM-domaren och följde efter honom hela vägen till domarrummet.

- Ena stunden hyllar han domarna som representant för Svenska fotbollförbundet (SvFF) och i nästa beter han sig på det här viset, det är inte bra, säger Ola Andersson, fotbollstyckare i Canal Plus.

- Jag var där i egenskap av ordförande i Malmö FF och inte i egenskap av vice ordförande i SvFF, försvarade sig Madsen i gårdagens Sportbladet.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell köper inte den argumentationen:

- Så kan man inte tänka. Jag kan aldrig vara någon annan än ordföranden i SvFF. Att sitta i förbundets styrelse ställer höga krav på ens omdöme. Oavsett varför man är på en match ses man som en representant för SvFF, det är så man måste se på det.

"Domare ska tåla kritik"

I dag ångrar Bengt Madsen att han gick på Frisk i pausen och inte efter matchen. Men sina uttalanden står han för.

- En domare ska väl tåla kritik lika mycket som en spelare ska göra. Det är inget konstigt med det, säger Madsen till DN.

Lagrell är orolig för att kritiken mot Madsens agerande slår över och vänder sig mot att en och samma person kan ha uppdrag i både en klubb och i förbundet.

- Att man sitter på olika stolar försvarar jag. Om inte SvFF:s ledning innehåller ledare från elitklubbarna blir den alltför svag. Jag tycker att ordföranden i SEF (Föreningen svensk elitfotboll) ska sitta i förbundsstyrelsen. Hade jag velat skulle jag kunnat åta mig ett uppdrag som ordförande i ett distriktsförbund eller som styrelseledamot i Östers IF. Men om jag skulle göra det måste jag vara medveten om att det ställer väldigt höga krav på mig själv.

I går damp Anders Frisks anmälan mot Madsen ner på Svenska Fotbollförbundets kansli i Solna. I dag landar den hos Riksidrottsnämnden (RIN). En anmälan mot en person i Fotbollförbundets styrelse behandlas nämligen inte av SvFF.

- Det är mycket bättre att det ligger på RIN. Rättssäkerheten inom idrotten är tillgodosedd, det är jag nöjd med, säger Lagrell.

Kan få böta 10 000 kronor

RIN kan döma ut tre olika straff i ett ärende som Madsens.

En tillrättavisning, böter på upp till 10 000 kronor eller diskvalifikation. Att bli diskvalificerad innebär att man inte får åta sig några ledaruppdrag inom svensk idrott. Den normala följden i ett fall av den här typen är böter.

Det straffet skulle ligga väl i linje med Fotbollssveriges "gult kort"-dom över Madsen. Men han får inte gå över gränsen igen.

- Det får inte hända så många gånger till. Det ger inget bra eko, säger Ola Andersson.

- Våra fotbollsledare har inte i omklädningsrummen att göra. Vi har inga rättigheter att gå in och prata med en domare mitt under match, säger Lagrell.

Svenska fotbollsprofiler om skandalen

Martin Fransson