Korridoren som domarna fruktar

Domarkåren är enig: Malmö stadion är ett problem

FOTBOLL

Bengt Madsens attack mot Anders Frisk är den värsta incident som inträffat i samband med en Malmömatch.

Men inte den första.

Sportbladet kan i dag avslöja en rad händelser som lett till att den svenska domarkåren i dag står enig:

- Malmö Stadion är ett problem.

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
Här kring omklädningsrummet för domarna på Malmö stadion vimlar det av ledare och styrelsemedlemmar – trots att domarna bett om att få slippa möta dem. ”Det rör sig för mycket folk i spelargången”, säger Martin Ingvarsson.

Den 7 augusti dömde Ukalovic matchen Malmö FF-IFK Norrköping på Malmö Stadion och reagerade på att flera personer från MFF:s styrelse, bland annat Bengt Madsen, fanns i närheten av spelargången och omklädningsrummen.

- Jag påpekade det för matchdelegaten, men styrelsefolket stannade kvar. Folk som inte deltar i matchen ska inte vara i närheten av planen, men det är de i Malmö. Malmö Stadion är ett problem för oss, MFF:s styrelse rör sig fritt runt planen när Malmö spelar, säger Ukalovic.

Dagen efter matchen samlades de allsvenska domarna till ett möte. Ett möte som till stor del handlade om en arena - Malmö Stadion.

Låst spelargång

- Vi gick igenom situationen på alla allsvenska arenor, men det var bara på Malmö Stadion som domarna upplevde att det fanns problem, säger rutinerade FIFA-domaren Martin Ingvarsson.

Ett konkret önskemål från domarna var att den dörr som går direkt från huvudentrén på Malmö Stadion till spelargången ska hållas låst i samband med match för att styrelsefolk och domare inte ska behöva springa på varandra.

Domarbasen Bosse Karlsson förde domarnas kritik vidare till Svenska Fotbollförbundet.

För en vecka sedan kallade fotbollförbundet representanter för samtliga klubbar i allsvenskan och superettan till ett möte i Helsingborg för att diskutera arenasäkerhet. Och domarnas synpunkter togs upp.

- Men på mötet ville vi inte hänga ut någon klubb. Vi pratade om vikten av domarskydd, ackrediteringar och ordning på arenorna ur ett generellt perspektiv, säger Jan Larsson.

- Att man skulle haft Malmö Stadion i tankarna förstod jag inte, det som diskuterades där var inget som vi tyckte att vi hade behov av att gå igenom inom MFF , säger Patrik Jandelin, MFF:s representant på mötet.

Inför matchen mot Hammarby förklarade Anders Frisk att han ville att dörren mellan huvudentrén och spelargången skulle hållas stängd tills domarteamet kommit in i sitt omklädningsrum, både i halvtid och efter matchen.

Förstår inte kritiken

Men i paus stod dörren öppen. Och Frisk ställdes öga mot öga med en upprörd Bengt Madsen.

Trots det som inträffat är man i MFF-ledningen oförstående till domarnas kritik.

- Bengt är ordförande i Malmö FF och är alltid med laget i omklädningsrummet vid matcherna. För att ta sig dit måste han gå genom samma gång som domarna, då kan det väl hända att han möter en domare någon gång, säger MFF:s sportchef Hasse Borg.

"Domarna ska trivas"

- Nu låter det som om han jagat någon med kniv genom spelargången. Jag är övertygad om att det inte var meningen av Bengt att det skulle bli så här. Men domarna ska trivas hos oss, om de på något sätt känner sig obekväma så ska vi rätta till det, avslutar Hasse Borg.

Domarna om situationen på Malmö Stadion:

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM