Blåvitt startar bolag - för att värva spelare

Högst på önskelistan: Håkan Mild

FOTBOLL

IFK Göteborg kopierar Djurgården och startar ett riskkapitalbolag för att kunna värva spelare.

- Vi har gjort alla förberedelser och kan starta verksamheten så snart en intressant spelare blir tillgänglig, säger ordföranden Kurt Eliasson.

Högst på önskelistan står Håkan Mild.

Foto: ANDERS DEROS
Med hjälp av ett nytt riskkapitalbolag får IFK Göteborg loss mer pengar till spelarköp - och snart kan Håkan Mild vara tillbaka i klubben.

För fem år sedan hade IFK Göteborg 75 miljoner kronor på banken. Vid årets slut finns förmodligen bara tio miljoner kvar.

Därför har Blåvitt inte kunnat köpa etablerade spelare utan fått nöja sig med namn som Jonas Henriksson, Peter Eriksson, Patric Andersson och Marino Rahmberg.

Med hjälp av riskkapitalbolaget ska den forna storklubben blanda sig i leken igen.

Det är Dagens Nyheter som avslöjar att IFK Göteborg är på god väg att kopiera Djurgårdens modell: ett antal starka finansiärer går in med kapital i bolaget när en spelare ska köpas. Bolaget äger spelaren, och inköpet belastar inte klubbens bokföring.

På så sätt värvades Andreas Isaksson, Kim Källström och Johan Elmander till DIF.

- Vi var på väg att bolagisera IFK Göteborg på samma sätt som AIK bolagiserat klubben. Men vi drog oss ur. Och med facit i hand är djurgårdsmodellen att föredra. Med den bolagiserar man bara spelarna, inte hela klubben.

- Vi har gjort alla juridiska och formella förberedelser och kan starta verksamheten så snart en intressant spelare blir tillgänglig, säger ordföranden Kurt Eliasson till DN.

Enligt tidningen står Håkan Mild högst på IFK:s önskelista och med tanke på situationen i Wimbledon är det inte otroligt att han återvänder till klubben.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM