Den vinnande spontaniteten blev Cratz fall i Helsingborg

FOTBOLL

Naturligtvis var det för bra för att vara sant.

En allsvensk tränare kan inte springa ärevarv och ta emot hyllningar från en motståndarpublik.

Alltså var det droppen som fick bägaren att rinna över, när Sören Cratz sprang sitt ärevarv på Söderstadion... Eller?

- Nej, det var värre än så, det var som om man hällde hela bägaren över oss, säger en helsingborgare till mej.

Foto: Gunnar Ask
Ett ärevarv på Söderstadion - och Helsingborg passade på att göra sig av med en obekväm tränare, som man aldrig varit nöjd med. "En fullständigt bisarr historia", skriver Sportbladets Lasse Sandlin.

En fullständigt bisarr historia detta, OM det nu verkligen är så att Helsingborgs IF:s styrelse med ordföranden Claes Johansson i spetsen sparkar lagets tränare bara för att han hyllats på en annan fotbollsarena än Olympia.

Så är det naturligtvis inte heller, utan HIF-styrelsen passar bara på att ta tillfället att göra sig av med en tränare man aldrig varit nöjd med och som inte heller fått laget att prestera vad man väntat.

Den uteblivna Cratz-effekten...

Som dessutom i förra veckan utnämnde sitt eget lag till "Årets Flopp", som ideligen kritiserat sina spelare i pressen och efter varje match talat om hur mycket sämre än motståndarna dom varit, som också framhållit hur mycket trevligare det var att gå runt på Stockholms Söder än i det mer reserverade Helsingborg, och som därför byggt upp nån sorts glasvägg mellan sig själv och spelarna.

Inget omänskligt tryck

Den spontanitet som gjorde Sören Cratz så populär i Stockholm blev möjligen hans fall i Helsingborg.

Nåt speciellt tryck från lagets supportrar i Kärnan har annars inte märkts förutom den patetiska banderollen på torsdagsträningen - "Vem betalar din lön nu - HIF eller Bajen?" - utan istället har man i det gänget mer riktat kritiken mot föreningens styrelse.

Alltså passar styrelsen nu på att visa sin handlingskraft - om man nu kan kalla detta för handlingskraft.

Varför kunde man istället i Helsingborg inte bara glädjas med Cratz?

Fast humor och empati (inlevelseförmåga) och mänskokärlek är ju inget man direkt förknippar med invånarna från Sundets pärla; ursäkta, Bengt Levin, det handlar inte om dej!

Sant är förstås att det gått dåligt för Helsingborg i år, detta trots att många experter efter försäsongen utropade Helsingborg till guldfavorit.

Jag gick också på alla positiva rapporter från La Manga och hade HIF som trea efter Örgryte och Djurgården i mitt allsvenska tips.

Får betala tre tränarlöner

Men det kan ju knappast vara Sören Cratz fel att en rad spelare som Mikael Hansson, Jozo Matovac, Ulrik Jansson och Lars Bakkerud gått långtidsskadade eller att man sålt Rade Prica.

Nu står alltså HIF där med tre huvudtränarlöner att betala, för så vitt jag vet har man hela detta år även den ifjol sparkade Nanne Bergstrands lön på sitt utgiftskonto.

Alltså Nannes lön året ut, Sörens detta år och nästa år och den unge fd tipselittränaren Peter Swärds lön så länge han nu anses OK.

Brassen lär behövas

17 miljoner back i fjol, om jag minns rätt, men de 20 miljoner man kammade in på försäljningen av Rade Prica till Hansa Rostock rättade väl till läget i kassan åtminstone för några månder.

Igår gjorde man klart med ännu en brasse, och i dag skriver Blåvitts Gustaf Andersson kontrakt med klubben. Båda lär behövas.

När jag vid halvett-tiden i natt kollade Helsingborgs IF:s hemsida fanns inte en rad om att klubben bytt tränare på sitt allsvenska lag.

Toppnyheten var istället att P16-laget gått till DM-final efter att ha slagit Malmö FF med 4-2, att Robin Staaf gjort två av målen, och att 16-åringarna i finalen får möta Staffanstorps GoIS.

En lustig detalj är att just i dag sitter de båda krisklubbarna Helsingborg och IFK Göteborg som enda två svenska representanter med på ett Uefa-möte i Monte Carlo kallat European Club Forum - ett råd med 103 klubbar från olika ligor som ska diskutera europacupernas framtid.

Monte Carlo i dag - Sundsvall hemma på söndag.

Mer om Cratz-affären: