Stefan Lundin lämnar IFK Göteborg i förtid

Roger Gustafsson tar över

FOTBOLL

IFK Göteborgs tränare Stefan Lundin beslutade på fredagsmorgonen att avgå från sin post.

Ny tränare resten av säsongen blir gamle stortränaren Roger Gustafsson.

Foto: Thomas Johansson
I går slogs IFK Göteborg ut ur Uefa-cupen - i dag avgår tränaren Stefan Lundin.

Stefan Lundin, som har ett år kvar på sitt kontrakt med IFK Göteborg, informerade på fredagsförmiddagen styrelsen och spelarna om sitt beslut om att avgå som tränare.

- Jag känner att det är det bästa för laget, och en ny tränare blir den bästa förändringen, sade Stefan Lundin vid en presskonferens på eftermiddagen.

IFK Göteborg som för bara fem veckor sedan var två poäng från serieledningen har en tung period med sex förluster på de senaste åtta allsvenska omgångarna. Dessutom slog laget på torsdagskvällen ut från Uefacupkvalet av moldaviska FC Zimbru.

Efter den matchen ropade fansen på Lundins avgång.

- Jag vill inte ge matchen mot Zimbru allt för stor betydelse, men det är klart att den var en bidragande orsak, sade Lundin.

IFK beklagar

Efter att ha talat med familjen fattade han sitt beslut på fredagsmorgonen och meddelade sedan klubben. Den första reaktionen inom föreningen var att övertala Stefan Lundin att stanna kvar, men han var fast i sitt beslut.

- Vi beklagar att Stefan väljer att avgå. Vi har hela tiden haft ett fast förtroende för honom, sade klubbens ordförande Kurt Eliasson.

Stefan Lundin tar nu en tids ledighet innan han börjar söka sig ett nytt jobb. Han kan mycket väl tänka sig att fortsätta som tränare på elitnivå.

- Skulle jag inte få något nytt tränarjobb så får jag väl skaka liv i mitt gamla aktiebolag och syssla med andra grejer.

Gustafsson tar över

Ny tränare blir alltså Roger Gustafsson som för sju år sedan slutade som tränare i klubben efter en mängd framgångsrika år med flera SM-guld och stora framgångar i Champions League.

- Det var en naturlig lösning att ta tillbaka Roger. Han finns redan i klubbens organisation, sportchef, och såväl styrelse som spelare och Stefan Lundin ställde helhjärtat på honom, sade Kurt Eliasson.

- För mig var det en förutsättning för att ta jobbet att alla var positiva till lösningen, sade Roger Gustafsson.

Tre i rad har avgått

Sedan Roger Gustafssons senaste tränarsejour i Blåvitt har klubben haft tre tränare som alla själva valt att avgå i förtid; Mats Jingblad, Reine Almqvist och nu Stefan Lundin. Och det var med en viss tvekan som Roger Gustafsson återigen accepterade tränarsysslan.

- Visst har jag velat komma tillbaka som tränare, men jag hade räknat med att vänta ytterligare ett par år. Dessutom ville jag ha klartecken från familjen.

Det klartecknet fick han på fredagsförmiddagen.

När årets säsong inleddes fanns målsättningen hos Stefan Lundin och föreningen att sikta på seriesegern. Nu har laget rasat i tabellen och risken finns för en nedflyttning till Superettan.

- Man ska ha respekt för att den risken finns, men naturligtvis blir vår målsättning att vända den senaste tidens negativa trend och klättra uppåt i tabellen, sade Roger Gustafsson.

Roger Gustafssons första träff med A-laget blir söndagens träning inför matchen mot IFK Norrköping på måndagen.

Leif Brändström/TT