Cratz: Jag är faktiskt stolt

Sören om besvikelsen, kritiken och framtiden

FOTBOLL

HELSINGBORG

Sören Cratz står och packar ner väskor i bagaget på sin bil.

- Vi ska åka iväg till sommarstugan ett par dagar, säger han.

Ungefär som det bara vore för att sticka iväg för att fira en skön helg på landet. Men på söndag spelar HIF mot Sundsvall på Olympia och det är där Sören Cratz skulle ha varit om han inte plötsligt fått sparken i torsdags.

- Jag har inte sovit på två nätter. Efter förlusten mot Hammarby låg jag också vaken och funderade.

Foto: Johanna Pettersson
Sören Cratz blir besviken när han får höra att Helsingborgs styrelse gått ut och kritiserat hans arbete. "jag blir besviken när jag får höra kritiken via massmedia. Dom har inte sagt någonting direkt till mig".

Då handlade tankarna om 1-3-förlusten och de osvenska hyllningarna som han bestods av Hammarbys fans efter matchen på Söderstadion. Sören Cratz kände sig naturligtvis hedrad men kände också tvivel om det var rätt att gå ut och ta emot Bajenfansens jubel.

- Nu ångrar jag att jag gick ut och tog emot deras hyllningar.

Hans ärevarv och bugningar på Söderstadion resulterade i att HIF:s styrelse i samråd med lagets spelarråd beslutade om att sparka Sören Cratz två månader före allsvenskans slut.

På gång en längre tid

Men enligt HIF-ledningen var ärevarven på Söderstadion inte anledningen till att man tog beslutet. Det hade varit på gång under en längre tid eftersom lagets resultat inte är bra nog för att målet om spel ute i Europa ska kännas realistiskt fortfarande.

På HIF:s hemsida publiceras en intervju med klubbens vice ordförande Jerker Swanstein. Sammantaget är det en svidande kritik mot Sören Cratz förmåga som elittränare som förs fram som en officiell förklaring till beslutet att sparka honom.

Sören Cratz ser besviken ut när Sportbladet berättar om kritiken mot honom.

Har inte hört något

- Jag blir besviken när jag får höra kritiken via massmedia. Dom har inte sagt någonting direkt till mig. Lite underligt är det också att när vi pratades vid i förrgår skulle vi ligga lågt och prata först efter ett möte vi ska ha på måndag. Men det kanske bara gällde ena linjen.

- Jag kan inte rå för att dom inte har kollat upp mig tillräckligt. Vi har spelat 39 matcher med 19 vinster, åtta oavgjorda och 11 förluster. Jag tycker man ska göra bokslut efter 26 omgångar och inte efter 17. Vi har exakt samma poängantal som föregående år i samma omgång. Lika långt ner. Vi har fem poäng upp till att vara trea.

- Jag är faktiskt stolt över den prestation vi har gjort med det här laget. I varje fall är jag det som tränare. Sen får andra väl andra bedöma att vi skulle haft mycket mer poäng, säger Sören Cratz.

Timmarna innan han fick sparken sa han till Sportbladet att supportrarnas demonstration mot honom under torsdagens träning var det första negativa han upplevt under sin tid i Helsingborg.

"Vi har stortrivts"

- Klubben har tagit emot mig väldigt bra på alla sätt och vis. Supportrarna och allting har varit bra. Vi har stortrivts här. Klart att beskedet slog ner som en bomb.

- Det enda man kritiserat mig för tidigare är att jag sagt att detta blir ett mellanår efter alla de skador vi fått. Ingenting annat.

Ångrar du att du sa så?

- Nej. Jag brukar ha realistiska målsättningar med lag jag tränar. Med de skador vi hade tycker jag det var realistiskt. Jag tror inte att man kan stå och lura folk.

Har du upplevt att du haft spelarnas stöd?

- Ja, det tycker jag.

Påståendet att ni inte haft någon linje i spelet?

- Jag fick jättemycket beröm när vi var på Kanarieöarna och i La Manga och jag har inte ändrat någonting efter det.

- Av de 39 matcherna tror jag att vi har spelat 4-5-1 i tre. Sen har vi spelat 4-4-2 i 36 matcher. Så de kan inte säga att jag har ändrat en massa.

"Det här är tuffare"

Förra sommaren fick Sören Cratz besked om att han inte skulle få vara kvar till den här säsongen i Hammarby som han sen ledde till ett sensationellt SM-guld.

- Nu fick jag ju sparken. Där förlängde man inte kontraktet efter att jag hade jobbat i två och ett halvt år. Nu har jag jobbat från januari till september och hade trott att jag skulle en längre tid här. Det här är fan så mycket tuffare.

Till sommarstugan

Han skulle kunna gå och rulla tummarna till nästa vinter med full lön av HIF men Cratz vill ha ett nytt tränarjobb så fort som möjligt.

- Det hoppas jag men det här är ingen bra situation. Får man så här mycket kritik är det inte bra för en tränare, säger Sören Cratz.

För några sekunder ser han riktigt bekymrad ut men sen gaskar han upp sig och stänger bagageluckan.

- Nu åker vi till sommarstugan. Man måste hitta på något. Det går inte att bara sitta här. Jag har rest mig förr.

Började i Finspång

Så motiverar Helsingborg beslutet:

Läsarna: Helt fel att sparka Cratz

KRIS & KAOS - fler artiklar:

Stefan Alfelt