– Jag har gjort vad jag kunnat

Stefan Lundin fick nog efter förluster - och glåporden: Det skyndade på beslutet

FOTBOLL

GÖTEBORG

Idéerna var slut.

Supportrarna i uppror.

– Det som hände i torsdags skyndade på mitt beslut, säger Stefan Lundin, 47.,

Foto: ANDERS DEROS
”JAG MÅR INTE SÅ DÅLIGT...” Stefan Lundin bestämde sig egentligen redan i torsdags för att sluta som tränare i IFK Göteborg. Då förlorade laget i kvalet till Uefacupen och efter matchen krävde drygt 100 supportrar hans avgång. Ändå vill han nu tacka Änglarna för stödet under åren. ”I stor utsträckning har de varit ett stort stöd under min tid i klubben.”

Rimligtvis upplevde den numera förre IFK Göteborgtränaren ett av sitt livs tyngsta stunder sent i torsdags kväll.

Både som tränare och människa.

Dryga hundratalet supportrar hånade Lundin både från läktarplats och utanför arenan efter att IFK Göteborg misslyckats med att ta sig förbi Zimbru Chisinau till Uefacupen.

På Gamla Ullevi upplevde dessutom Stefan Lundins familj glåporden. Ändå vill han tona ner händelsen.

– Det som hände i och kring matchen är en av flera pusselbitar till att jag väljer att avgå. Främsta skälet är att jag tycker att laget behöver en förändring. Då är ett tränarbyte det enda rätta just nu, säger han.

Är det för tufft att vara tränare i de stora föreningarna?

– Tränarrollen har förändrats under de senaste åren. Jag är medveten om de mekanismer som styr numera. Det måste man acceptera, annars kan man inte vara tränare på den här nivån.

– Jag vill framföra ett tack till Blåvitts supportrar. I stor utsträckning har de varit ett stort stöd under min tid i klubben.

Ville fundera på saken

Lundin meddelade sitt beslut på fredag morgon till IFK Göteborgs sportchef Roger Gustafsson och ledde sedan ett sista träningspass med A-truppen.

– Egentligen bestämde jag mig nog redan på torsdagkvällen. Men jag ville sova, eller snarare vara vaken, och fundera på saken. Självklart diskuterade jag även med min familj.

Hur mår du nu?

– Jag mår inte så dåligt, faktiskt. Det är rätt skönt att få klarat av det här.

Har du funderat tidigare på att avgå?

– Man har rannsakat sig själv hela tiden när det har gått dåligt den senaste tiden. Jag har ju fått frågan flera gånger, men riktigt på allvar för mig själv kom det inte förrän i torsdags kväll.

”Framgången runt hörnet”

IFK Göteborgs klubbledning, med sportchefen Roger Gustafsson och ordföranden Kurt Eliasson, försökte ändå övertala Lundin att stanna.

– Jag tycker att jag har gjort vad jag kunnat, flera små förändringar. Ändå har vi åkt på flera uddamålsförluster. Nu måste vi upp ur diket tillbaks på vägen.

– Framgången ligger runt hörnet. Spelarna förtjänar inte den här situationen och då är det bättre att någon annan försöker.

Stefan Lundin var själv med och föreslog att Roger Gustafsson skulle återvända till tränarrollen.

– Den här lösningen är ju överlägsen, säger Lundin.

Hans kontrakt med IFK Göteborg sträckte sig över nästa säsong.

Tillsammans med klubbens ordförande kom Lundin överens om en lösning som gör att han lämnar sin anställning omedelbart. Vad den innebär ekonomiskt ville ingen avslöja.

Det han upplevt under de tre senaste åren som tränare i IFK Göteborg har inte avskräckt honom.

– Jag hoppas att jag kan återvända till ett jobb som elittränare någon gång.

KRIS & KAOS - fler artiklar:

Michael Wagner