Att kastas från himmel till helvete

Psykolog: Det gäller att hitta ljusglimtarna

FOTBOLL

Det allsvenska dramat är större än någonsin.

Supportrarna njuter – och lider.

Hur kommer man över ångest och svidande nederlag?

Den mentala rådgivaren Johan Plate har svaren.

Ledning. Slutminuter. Sen vänder allt på några sekunder. Det hände i Sundsvall när Giffarna tog emot Halmstad. Lars Brink, ordförande i Kvastarna var på plats.

– Vi hade 0-2 och fick stryk med 3-2. De gjorde två mål på övertid. Den hemresan var ingen hit, berättar han.

Sportbladet har pratat med personer från samtliga supporterklubbar i allsvenskan. Alla har de drabbats av förluster och mått dåligt, riktigt dåligt. För många fans betyder en förlust en förstörd vecka. Kan kanske verka fånigt för gemene man.

Vänd perspektiven!

– För det första måste man ta de här känslorna på allvar. Supportrar är oerhört engagerade. Det är deras största intresse. Om din träsnipa får en skada blir du ledsen. Det är ett djupt engagemang och inga konstigheter psykologiskt, säger Johan Plate som bland annat är mental rådgivare.

Han menar att man måste vända på perspektiven vid en förlust.

– Ta ett exempel; hur klarar man av att Djurgården vinner SM-guld när du själv är AIK-are? Här gäller det att hitta ljusglimtar i tillvaron. En vinst i allsvenskan leder till europaspel men ett lag kan bara vara med i en cup. Därför kan Djurgårdens SM-guld leda till spel i Europa för AIK med tanke på Svenska cupen, säger Plate.

– Det är bara ett exempel men man måste förstärka det som är positivt. Det är särskilt viktigt i idrotten eftersom man oftare är en förlorare än en vinnare. Det är bara ett lag som vinner SM, resten är ju egentligen förlorare, fortsätter han.

Chans till revansch

Om SM-guld vore det enda som gällde skulle många supportrar behöva uppsöka psykolog efter säsongen men det finns hela tiden ljusglimtar. Nästa match, att slå värsta konkurrenten, vinna en Uefacup-plats. Listan kan göras lång.

– Det unika med idrott är att man har kort tid tills man får nästa tillfälle att segra. Ett dåligt gymnasiebetyg följer en hela livet. En förlust i fotboll går att ta igen.

Finns det något positivt i att uttrycka starka känslor?

– Oh, ja. Då avlägsnar man spänningar i kroppen. Blodtrycket ökar, pulsen ökar. I stället för att ta ut det på katten hemma går känslorna ut på läktaren. Det är ju även positiva känslor som frigörs, säger Plate.

Sportbladet synar: Så svallar fansens känslor under säsongen

Sportbladet samlade representanter från de allsvenska klubbarna och frågade hur de upplevt säsongen:

1. När mådde du som sämst i år fotbollsmässigt?

2. Som bäst?

3. Hur mår du i dag?

Erik Thulin