- Vinner vi mot Bajen tar vi resten

Isaksson om utmaningarna - SM-guld och landslaget

FOTBOLL

En proffssejour, ett VM-slutspel, två allsvenska klubbar och en landskamp - nu är Sveriges mest rutinerade 21-åring redo för mer.

Men först har han ett derby att vinna.

- Om vi vinner mot Hammarby så tar vi resten, säger Andreas Isaksson.

Foto: Magnus Wennman

De rutinerade rävarna i Trelleborgs FF var väl inte helt trygga när de sprang in till allsvenska premiären 1999. Mikael Danielsson, Tommi Grönlund, Magnus Arvidsson och de andra skulle ut och kämpa för poäng mot Hammarby.

Och så hade de en ranglig 17-åring i målet"

Där börjar historien om Andreas Isaksson från Östra Torp.

En handfull idiotmatcher senare satt han på Juventus bänk som avbytare i ett av världens bästa fotbollslag.

- Det har hänt mycket sedan dess", säger Andreas.

Vi träffas dagen före derbyt mot Hammarby, den ranglige 17-åringen blev i torsdags en ranglig 21-åring och nu ska han hjälpa Djurgården till SM-guld, samtidigt som han slåss för att bli Sveriges näste landslagsmålvakt.

Fått mer rutin

Mycket har hänt.

Det är inte att ta i.

Därmed finns det också mycket att prata om, men det är skillnad på den Andreas Isaksson som räddar frilägen och den Andreas Isaksson som snackar om sig själv med journalister.

Vår näste landslagsmålvakt är, helt enkelt, lite försiktig.

Men han ljuger inte.

- Det här året har varit sådär för mig, säger han utan att blinka.

- Jag kanske har fått lite mer rutin, är inte så stressad i vissa lägen, men det har varit lite upp och ner. I höst har det gått mycket bra, men efter VM var jag lite sliten.

Isaksson följde med till Japan som tredjemålvakt, med en se-och-lära-stämpel i pannan. Han säger själv att han visste att han inte skulle få spela en enda minut, men att han lärde sig mycket bara av att vara med. Och det beror inte bara på att han delade rum med Zlatan i början.

Zlatan - en kul grabb

- Ha, vi fungerade bra ihop. Han är rolig, det kan hända lite vad som helst. Mycket energi i den grabben"

Andreas själv tröttnade däremot på hotellivet (att stå ut med det ingår i kursen för blivande VM-målvakter), och när han kom hem var han inte lika bra som när han åkte.

- Det var lärorikt, men när jag kom hem var jag mentalt trött. Man blev lite bekväm. Jag visste ju att jag inte skulle få stå en enda minut, men det sliter ändå, säger han.

Till slut blev han petad, bänkad till förmån för en annan kille, som skulle göra en" tja, en Andreas Isaksson-karriär. Rami Shaaban tog chansen när han fick den och hamnade i Arsenal - och Isaksson fick en spark i häcken.

- Det var hårt, för jag tyckte att jag skulle spela. Det tycker jag alltid. Jag blev förbannad och började träna hårdare, körde lite extra med målvakts-tränaren, säger han.

- Det var kul för Rami, och det kan ha varit bra att jag fick vila även om det blev lite för länge. Det var en tung period. Jag tycker det är så tråkigt att sitta på bänken, men det gäller att kunna ta det också.

Ingen lek i Juventus

Andreas Isaksson kan ta det mesta, det är sådant man lärt sig när man är Sveriges mest rutinerade 21-åring.

Han har bara gått ett år i gymnasiet, sin riktiga skola fick han i Turin.

Livet som Juventusspelare var ingen lek.

- Svårt att säga om jag valde rätt eller fel, men jag tror ändå att jag lärde mig mycket där nere. Att ta hand om sig själv och så, det var jäkligt tufft. På slutet längtade jag hem jäkligt mycket, där fanns ju inga kompisar och ingen sammanhållning i laget, säger han.

Efter ett tag hamnade han i Prima Vera, ungdomslaget, tillsammans med bland andra Matteo Brighi (nu i Parma) och Giuseppe Sculli (Modena). För en kille som kom från kamratandan i Trelleborg var det en chock.

- De var otroligt kaxiga, de små. De ville testa en, och det var mycket skitsnack bakom ryggen i början. Jag brydde mig inte om det, jag fattade ju vad de sa och frågade vad de höll på med.

Det bor alltså ett lejon bakom de där snälla giraffögonen. Och det råder ingen tvekan om vad det där lejonet jagar just nu:

En landslagströja.

Ett SM-guld.

Landslaget, först:

Magnus Hedman är fortfarande given som nummer ett, men medan han ligger på massagebänken i Glasgow får Dick Last och Andreas Isaksson slåss om platsen. På lördag möter Sverige Ungern i EM-kvalet.

- Vi får se, vi är två målvakter som ska fightas om platsen.

Men det är första gången du kommer dit med en reell chans att få stå?

- Ja, det kan jag säga. Det är klart att jag har en stor chans. Jag ska försöka göra mitt bästa, det vore kul att spela så det siktar jag på. Jag skulle bli besviken om jag inte fick spela.

- Jag har ändå varit med killarna en del under året, jag tror att de litar på mig. Klart att det skulle vara speciellt att stå i landslaget i ett EM-kval inför ett fullsatt Råsunda.

Tuff avslutning på året

I dag kan han genrepa inför ett förmodligen lika fullsatt Råsunda. Derby. Djurgården- Hammarby.

För Djurgården är det en chans att ta ledningen i guldracet - och det är precis dit som Andreas Isaksson vill.

- Det är tuffa matcher kvar, men just nu känns det jäkligt bra. Jag tror att om vi slår Hammarby så kommer vi att ta resten sedan. Så får vi se om det räcker.

Några timmar senare har Malmö FF tappat tre poäng i Sundsvall, vilket innebär att det kommer att göra det. Om Djurgården vinner resten av matcherna är de svenska mästare.

Vilket innebär att Isaksson valde rätt när han valde Djurgården - för han kunde lika gärna hamnat i Malmö.

- Vi förhandlade lite med dem när jag skulle hem från Italien, jag vet inte varför det inte blev av. Sedan klev Djurgården in, jag visste inte var de stod och så, men min agent (Roger Ljung) som sa att de hade ett bra lag på gång och en bra styrelse. Jag litade på honom och det ångrar jag inte i dag.

"Jag gillar Stockholm"

- Jag gillar Stockholm, fast jag är skåning. Jag trodde att de skulle vara rätt dryga, stockholmarna, men så är det inte. Jag trivs jättebra.

Det finns flera skäl till det.

Ett är förstås att han spelar i Sveriges mest intressanta fotbollslag, med en snittålder strax över 15 år. Ett annat är att han utvecklats tillräckligt mycket för att ta en plats i landslaget. Och ytterligare ett heter Marielle.

- Vi träffades för en och en halv månad sedan, så det är fortfarande rätt nytt. Men det är skönt att ha någon att prata med där det inte bara är fotboll, fotboll, fotboll hela tiden, säger Andreas.

Fast just i kväll är det fotboll, fotboll, fotboll som gäller. Djurgården-Hammarby i ett derby som väger blytungt för båda lagen, av helt olika skäl.

Enligt Dif-tränaren Sören Åkeby ska Djurgården spela precis som vanligt.

Andreas Isaksson har lite andra önskemål.

- Vi anfaller för mycket, säger han.

Det låter som en formulering som bara finns i Målvakternas Ordbok.

Men Andreas utvecklar den.

- Vissa matcher har vi gått för mycket på offensiven, vi borde kanske tagit det lite lugnare ibland.

- För spelar vi som vi gjorde mot FC Köpenhamn så är det inte många lag som slår oss.

Sinom Bank

ARTIKELN HANDLAR OM