Djurgården i topp efter sen straff

Kim Källström avgjorde i slutminuterna

FOTBOLL

Djurgården gick upp i serieledning i allsvenskan i fotboll sedan man vunnit Stockholmsderbyt över Hammarby med 2-1 (0-0).

För Hammarby innebar förlusten fortsatt krigande kring nedflyttningsstrecket.

Djurgården kom till spel stärkt av segern i Uefacupen över FC Köpenhamn.

Och troligen också av det faktum att Hammarby har ett uselt derbyfacit. Hammarby har inte vunnit ett Stockholmsderby, som alltid avgörs på Råsunda, sedan 1999.

För att bryta den trenden tillbringade Hammarby natten mot måndagen på annan ort - för att komma som till en bortamatch på måndagskvällen.

Hett på plan

Det var kylslaget i luften till matchstart, men desto hetare på planen. Första halvlek blev mycket intensiv och tuff och Djurgårdens Kim Källström fick kliva av planen en liten stund sedan han knockats groggy. Och Hammarbys Max von Schlebrügge fick plåstras om sedan han fått ett sår i pannan.

Djurgården inledde med en intensiv press på Hammarby och bland annat räddade von Schlebrügge på mållinjen sedan Johan Elmanders chippat över målvakten Ante Covic.

Men i mitten av halvleken tog Hammarby över allt mer och hade bland annat ett par bra skott på mål av Antti Pohja och Kennedy Bakircioglü.

Pohja nätade

Djurgården tog tillbaka lite av kommandot i slutskedet av första halvlek.

Det hann bara gå knappt fyra minuter av den andra halvleken innan Hammarby gjorde 1-0. Bollen nickades fram till Pohja som kom helt fri och kunde sätta bollen bakom landslagsmålvakten Andreas Isaksson, inför ögonen på stora delar av landslaget som samlades i Stockholm på måndagen inför lördagens EM-kvalmatch mot Ungern.

Landslaget fick också se Djurgårdens mittfältsstjärna Kim Källström i toppform. Han låg bakom många farligheter för Djurgården.

Två sena mål

Men det var Samuel Wowoah som fick en kanonchans i mitten av andra halvlek då han var nästan ren framför mål. Wowoah sköt dock i baken på den framrusande Hammarbybacken Christian Traoé.

Men misstaget ledde ändå till mål. För på hörnan nickade inbytte backen Patrik Eriksson Ohlsson in kvitteringen 1-1.

Hammarbys negativa derbytrend fortsätter. Det blev inte ens poäng mot Djurgården.

För i den 86:e minuten fick Djurgården en straff sedan von Schlebrügge tagit bollen med handen inom straffområdet. Kim Källström sköt hårt till vänster.

Någon minut senare decimerades Hammarby sedan Fredrik Winsnes fått sitt andra gula kort och därmed utvisades.

TT