Göteborg tappade mark i bottenstriden

Helsingborg fick distans till nedflyttningsstrecket

FOTBOLL

Ett sent mål, 87:e minuten, gav Helsingborg tre viktiga poäng och distans till nedflyttningsstrecket.

IFK Göteborg fastnar allt mer i bottenträsket när det bara återstår tre omgångar att spela i allsvenskan.

- Efter det senaste bottennappet och förlusten mot Norrköping har vi jobbat hårt för att komma tillbaka. Det gav resultat och nu känns det lugnare när man tittar på tabelläget, sade Helsingborgstränaren Peter Swärdh efter 1-0-segern.

I den kalla oktoberkvällen bjöds det inte på någon större fotbollsunderhållning på Gamla Ullevi. Den första halvleken innehöll många felpassningar och få avslut framför målen.

- Jag tycker att IFK började bäst, men mot slutet av första halvleken började vi ändå få ordning på vårt spel, sade Swärdh.

I den andra halvleken ökade intensiteten något och IFK Göteborg hade det mesta av bollinnehavet, men några ordentliga målchanser blev det aldrig. Helsingborg var trots allt det lag som vände spelet snabbast och stod för de få målchanser som ändå fanns.

Andersson pricksköt

När det återstod tre minuter av vad som såg ut som en riktig 0-0-match sköt Christoffer Andersson otagbart in segermålet vid Bengt Anderssons vänstra stolpe. Han fick ohotad avancera in från vänsterkanten och kunde prickskjuta in bollen intill stolpen.

- Som matchen utvecklade sig var Helsingborg det bättre laget. Vi hade stora problem med deras snabba spelvändningar och lyckades inte få tag på deras yttermittfältare, sade IFK-tränaren Roger Gustafsson.

För att få lite spets IFK Göteborgs uddlösa anfallsspel flyttade Roger Gustafsson upp mittbacken Magnus Erlingmark till anfallet när det återstod tio minuter.

- Jag hade velat göra det tidigare, men Helsingborg hade så stark offensiv att vi fick vänta med det. Nu räckte det ändå inte till.

Inget byte

Roger Gustafsson gjorde inte ett enda spelarbyte under matchen trots att anfallaren Kabba Samura antingen fastnade i Helsingborgs backlinje eller löpte offside.

- Vi trodde att det skulle lossna för Kabba så därför gjorde vi inget byte. Kanske var det fel, sade Gustafsson.

Segern innebar att Helsingborg avancerade från sjunde till femte plats i tabellen. Med 33 poäng har laget fått distans till bottenstriden.

IFK Göteborg däremot fastnar alltmer på den näst sista platsen med sina 24 poäng och sin dåliga målskillnad - minus 13 mål.

- Vi ger inte upp utan kommer att kämpa in i det sista, sade Roger Gustafsson.

TT