Målkänsla gav AIK segern

Andreas Andersson fick en chans - och tog den

FOTBOLL

Örebro skapade massor av målchanser - men brände allt.

AIK:s landslagsanfallare Andreas Andersson fick en - och tog den.

Med matchens enda mål sköt han stockholmarna till fjärde plats i den allsvenska tabellen.

- Nu är vi i alla fall definitivt borta från bottenstriden, sade Andreas efter 1-0-segern på Eyravallen.

I 38 minuter kom han ingen vart mot Örebros stabila backlinje.

Men Andreas Andersson var aldrig orolig.

- Jag gillar ju att komma rättvänd och någon gång varje match kommer det där läget, menar ''Adde'' som efter en kontring iscensatt av Daniel Tjernström fick bollen till höger i straffområdet.

Med en högklassig tempoväxling svepte Hovasonen förbi ett helt koppel av hemmaspelare innan han distinkt avslutade bakom en chanslös Anders Karlsson i Örebromålet.

Vackert, viktigt och välplacerat av en klasspelare.

Men Andreas Andersson i all ära, AIK:s store matchhjälte på måndagen var en spelare i långbyxor.

Målvakten Daniel Andersson.

- Ja, men i dag kunde jag nog ha stått i kortbyxor, skojade Daniel som hade det svettigt mellan stolparna när Örebro kom i ständiga anfallsattacker.

Andersson strålande

I slutet av första halvlek gjorde AIK-målvakten två helt matchavgörande parader på två frilägen.

Först var det Patrik Anttonen som blev helt frispelad av kenyanen Paul Oyuga, men Daniel Andersson läste situationen lysande och räddade. Samme Anttonen hittade sedan Johan Wallinder som inte heller han lyckades överlista Andersson.

- Det gäller att ha kyla och låta dem göra första draget, förklarade Andersson - som fortsatte att glänsa efter paus då ÖSK spelade till sig nya möjligheter.

- Det har gått bra för mig efter VM-uppehållet och jag känner verkligen harmoni.

Med både skicklighet och en hel del tur lyckade Daniel Andersson spika igen och ge segern till sitt AIK som nu är fyra i tabellen.

Besviken Jingblad

För Örebro innebär förlusten att man rasar rejält i den rekordjämna serien. Inför omgången låg närkingarna fyra - nu är laget sjua och kvalspöket kan inte drivas bort riktigt ännu.

- Men eftersom både Göteborg och Norrköping förlorade så tycker jag att vårt läge ändå är bättre nu med tanke på att det återstår en match mindre. Det ska väldigt mycket till om vi ska tvingas till kval, sade ÖSK-tränaren Mats Jingblad som tyckte synd om sina spelare efter förlusten.

- Jag är jäkligt besviken på att vi inte får med oss någon poäng i en match där vi kanske skulle haft tre.

Men Andreas Andersson skämdes inte för segern.

- Vi släppte till alldeles för många klara målchanser. Men den här gången var marginalerna på vår sida, tidigare under säsongen har de ofta varit emot oss, anser Andreas som nu kan börja rikta in sig på EM-kvalet mot Ungern på lördag.

TT