Fansen stämde möte för bråk

Slagsmål och vandalism på Kungsholmen efter derbyt

FOTBOLL

En av Hammarbys kvinnliga publikvärdar sparkades i huvudet av det egna lagets supportrar och fördes till sjukhus.

Efter matchen drabbade ett 40-tal hulliganer samman vid Fridhemsplan i Stockholm.

Foto: magnus wennman
BRÅK – IGEN Efter derbyt grep polisen ett tiotal fotbollssupporters vid Västerbroplan. Polisen var även tvungen att gripa in under matchen på Råsunda. Tre personer ur Hammarbyklacken greps efter att ha misshandlat sin egen publikvärd.

Den kvinnliga publikvärden fördes till sjukhus i ambulans under pågående match. En annan publikvärd blev sparkad i skrevet.

Sprang in på plan

Totalt greps tre personer under det tumult som uppstod på Råsundas norra läktare. Ytterligare en Hammarbysupporter greps senare när han sprang in på innerplan.

Efter matchen samlades Hammarbysupportrana på puben Charles Dickens på Södermalm.

Fullt slagsmål

Därefter bestämde de sig för att söka upp Djurgårsfansen på deras favorittillhåll, Löwenbraü vid Fridhemsplan. Där visste de att ett stort gäng med Djurgårssupportrar höll till.

Gängen provocerade varandra och snart var slagsmålet i full gång.

Våldsamt bråk utbröt i den närliggande tunnelbanestationen, i Kronobergsparken och i Rålambshovsparken. På en restaurang i området, Johnnys, slängdes en rökbomb in. Flera personer slogs blodiga och fördes till sjukhus i ambulans.

Nytt fenomen

– Det här är en ny trend vi ser. Tidigare slogs ”fansen” oftast i direkt anslutning till matcherna. Numera liknar det mest traditionella gängbråk. Gängen vet var de har varandra och de söker upp motståndarna för att slåss långt efteråt, säger Mats Andersson, som jobbar som supporterpolis i Stockholm och känner till de flesta våldsverkarna väl.

Han menar att fotbollen och klubbtillhörigheten bara är en förevändning för ligisterna att slåss.

Vid Västerbroplan kunde senare ett tiotal Hammarbysupportrar visiteras och omhändertogs. De släpptes senare under natten.

Samtliga supportrar filmades av polisen. Under gårdagskvällen gick fansen även till attack mot polisen. Bland annat vandaliserades en polisbil.

Martin Fransson, Svante Lidén, Viktoria Martinsson