- Jag ångrar inte vad jag har sagt

Madsen tvingas betala 2 000 kronor för påhopp

FOTBOLL

Tvåtusen kronor i böter. Det blev straffet för MFF-basen Bengt Madsens attack mot domaren Anders Frisk i halvtid av matchen mellan Malmö och Hammarby.

- Det här är en markering för det ansvar vi har som ledare, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Foto: STEFAN NILSSON
BÖTFÄLLD Bengt Madsen dömdes i går av Riksidrottsnämnden att betala 2 000 kronor i böter för sitt utspel mot domaren Anders Frisk i augusti.

"Det är för jävla dåligt. Nu har du ställt till det igen bara för att du alltid vill vara i centrum".

Bengt Madsens ord mot domaren Anders Frisk den 24 augusti fick ny aktualitet när Frisks anmälan mot Madsen i går hamnade på Riksidrottsnämndens (RIN) bord.

Under ett flera timmar långt sammarträde diskuterade nämnden fallet.

Till slut föll domen: böter på 2 000 kronor.

"Betydligt strängare"

- Domen kunde varit både strängare och mildare. Maxsatsen för böter är 50 000 kronor, men att få böter är betydligt strängare än att få en tillrättavisning, säger RIN:s ordförande Ove Lindh.

Bengt Madsen meddelar att han respekterar domen men ångrar trots det inte de ord han fällde i Malmö Stadions spelargång.

- Jag ångrar att jag gjorde det här i halvtid. Det var helt fel tidpunkt. Jag ångrar inte vad jag sa, säger Madsen till TT.

"Måste ges arbetsro"

I domen ser RIN allvarligt på att Madsen framfört på ett aggressivt sätt framfört kritik mot en domare, trots att han inte bara är ordförande i Malmö FF utan också vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet (SvFF).

Lars Åke Lagrell är inne på samma linje.

- Domarna måste ges arbetsro och ju högre upp i fotbollens organisation man befinner sig desto större ansvar har man för att de får den arbetsron.

Kan Bengt Madsen sitta kvar som vice ordförande i SvFF efter det som hänt?

- Det är inte min sak att ta ställning till den saken, det finns bara två som kan göra det - Bengt själv och hans uppdragsgivare, SvFF:s årsmöte.

En som hyllar RIN:s dom är domarbasen Bosse Karlsson.

- Det känns underbart att man markerar att det inte är acceptabelt att utsätta domarna för kritik i deras arbete på det här sättet. Det känns skönt för vår arbetsmiljö, säger han till SVT.

Martin Fransson