På tisdag kan allsvenskan avgöras – runt ett skrivbord

FOTBOLL

Tisdag klockan 17.00.

Då kan allsvenskans guldstrid avgöras – på Fotbollförbundets kansli.

Sportbladet kunde i går avslöja att Djurgården riskerar förlora sex poäng efter att en assisterande domare träffats av en rökbomb.

Något bötesstraff är inte aktuellt, utan kommer tävlingsutskottet (TU), som sammanträder på tisdag, fram till att Djurgården bär ansvar för att våld brukats mot en matchfunktionär kommer laget att dömas till poängavdrag.

– Det stämmer, säger Sune Hellströmer, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet. Paragrafen om våld mot matchfunktionär innehåller inga alternativ. Skalan ligger i antalet poäng som kan dras av.

Riskerar Djurgården poängavdrag?

– Det kan jag inte svara på. Jag har inte läst domarrapporten och har inte tillgång till tävlingsutskottets underlag. Ärendet utreds nu av TU. Jag måste hänvisa till TU:s ordförande Björn Ahlberg.

Lägger locket på

Sportbladet pratar med Ahlberg som lägger locket på:

– Jag uttalar mig aldrig om några pågående ärenden.

Paragrafen, som kom till inför den här säsongen, efter den uppmärksammade misshandeln av domaren Ariel Scaparro lyder:

”Om en föreningsledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match eller i anslutning därtill brukat våld mot matchfunktionär, har tävlingsstyrelsen rätt att besluta om högst sex poängs avdrag”.

Är Djurgården ansvarigt för sina supportrar?

– Ja, säger Hellströmer.

Såg inte vad som hände

Har supportern brukat våld mot matchfunktionären?

– Det har jag ingen uppfattning om. Jag var på matchen som åskådare men såg inte om assisterande domaren träffades. Däremot såg jag naturligtvis hur bengaliska eldar tändes och att saker kastades in på planen.

– Men att det fanns ett moment där en assisterad domare träffats kom som en överraskning när jag läste Sportbladet i dag.

Är Djurgården ansvariga för det som kastas in?

– Ja, det strikta ansvaret måste gälla.

I fjol drabbades Elfsborg av poängavdrag, för fem år sedan åkte Enköping ur division ett efter att Vasalund brutit mot reglerna – nu kan den allsvenska guldstriden avgöras vid ett mötesbord.

– Det finns ingen i hela Fotbollssverige som vill ha det så här, säger Hellströmer.

Men samtidigt kan ni inte blunda för era egna regler?

– Nej, det gör vi aldrig. Regler och bestämmelser måste följas.

Johan Flinck