Fotbollsfanatikerna är fega pojkar som gömmer sig på nätet

FOTBOLL

Pojkar i en klack. Finns det fegare personer?

Ja, när dom kommit hem från matchen och satt sig vid datorn.

LARS ÖSTLING, SPORTCHEF

Vare sig man gillar det eller ej så är det ett faktum: FANSEN har blivit en stor maktfaktor i svensk fotboll.

Den största makten finns i deras plånböcker: Inte på 35 år har så många betalat inträde på arenorna och gjort Lagrell mäktigare och klubbarna gladare.

Den nya makten är mindre trevlig eftersom den stavas hot. Hot mot den egna klubben och hot mot alla som vågar tycka eller avslöja obekväma saker.

Förhållandet Klubb-Supporter har blivit komplicerat och kanske har klubbarna varit för flata för att våga stå emot. För när vissa fanatiker började kräva enskilda samtal med tränare och spelare var det ett NYTT sätt att bevisa sin makt och säga att "vi lägger ner våra pengar på den här klubben och därför kräver vi att få finnas med mer än bara på läktaren, att inte bara vara en kliché i halsduk och sjunga ramsor och äta en korv i halvtid".

Mötena ("kvartssamtalen") har fått vissa spelare att bokstavligt talat darra "och detta alltså med sina egna fans.

De flesta tycker tack och lov att detta är att gå för långt, för samtalen har känts mer som ett sätt att få visa handlingskraft i media än ett seriöst försök att bry sig om klubben och spelarna.

Fanatiker tål inte att själva kritiseras

Det intressanta är i alla fall att det visar det nya behovet av att få finnas med överallt, att få bli jämlika med sina idoler, att få RESPEKT. Och hur man börjat fatta att det är media man använder för sina syften: MASSMEDIA, den största megafonen, Instrumentet number One om man vill påverka saker.

Men problemet är att FANATIKERNA varken tål kritik eller dålig publicitet och då är ju media en besvärlig sak att förhålla sig till.

Jag fattar inte att pojkarna som skriker, hotar och svär på läktarna är samma personer som inte kan hantera den minsta kritik eller den minsta lilla nyhet.

Ni skulle bli förvånade över hur löjligt lite som kan få dom ur fattning och skrika med falsettröster: "Sportbladet ljuger! Sportbladet vill inte att vi ska vinna guld!" Samma resonemang gäller i lika stora idiotklickar i de stora klubbarna.

Jag kan bjuda på en nyhet åt FANATIKERNA. Sportbladet konspirerar INTE mot Dif när vi berättar att Dif kan förlora sex poäng som straff för att nån vildhjärna kastar in en fackla som träffar linjedomaren. Vi råkade bara hitta regeln i Fotbollförbundets stadgar och vi fick tipset av djurgårdsfans.

Detta kanske verkar onödigt att intyga, men FANATIKERNA med de gälla rösterna tror mig ändå inte. I deras värld kretsar allt kring hatet mot andra och den förbehållslösa kärleken till sitt eget lag, på gränsen till förvirring. I en sån trång värld måste de förstås sätta en tidning i motståndarfacket, den man ska hata och hota.

De pekar själva ut syndabockar i sina egna lag när det går dåligt och ger dom ärekränkande namn, kräver kanske kvartssamtal, men ve den tidning som vågar kritisera samma spelare...då är tidningen plötsligt ute i samma mörka konspiratoriska syfte igen, att Förstöra Klubben. Höga skrik igen alltså.

Göm er inte i mejlen - ring i stället!

Tyvärr får FANATIKERNA sprida sina hatiska tankar till största delen på en internethemsida för och av supportrar. Reportrar som skriver nyheter uppmanas på sidan att mailbombas och "få ett helvete". Krönikörer som skriver personliga åsikter får brev där de kallas äckel, hora och ofta ännu värre saker. Läktarna erbjuder ett liv i skön anonymitet och fans-sajten erbjuder FANATIKERNA ett säkert sätt att få ur sig sitt hat utan att behöva träda fram med sitt rätt namn eller ansikte. Deras hat mot media stärks extra av att det är pojkar med journalistambitioner och som drömmer om att få sitta på en redaktion.

En viktig skillnad mellan journalist och wannabe är att journalisten står med ansikte och namn för sin åsikt hur obekväm den än är.

Då var jag strax klar och hatbreven är på väg. Kom bara inte med några billiga hot.

Ring mig istället på 08-725 23 98 så kan vi prata.

Chatta i dag!

Lars Östling, sportchef