Oro i Djurgården

Källström: Skrämmande om det avgörs på ett kansli i Solna

FOTBOLL

GÖTEBORG

Landslagssuccé, men allsvensk oro.

Kim Källströms tankar är hos Djurgården.

– Skrämmande om allsvenskan avgörs på ett kansli i Solna, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
Djurgårdens landslagsspelare Kim Källström och Andreas Isaksson tränade som vanligt med Blågult i går. Men självklart finns också tankarna på om tävlingsutskottet ska ta ifrån Djurgården några poäng.

I fredags avslöjade Sportbladet att Djurgården riskerar bli av med sex poäng i enlighet med den nya paragraf som lagts till i regelverket.

I samband med derbyt mellan Djurgården och Hammarby träffades en assisterande domare av en rökutvecklare.

I eftermiddag avgör fotbollförbundets tävlingsutskott om Djurgården är ansvarigt för händelsen, beskriven i domarnas matchrapport. Om Djurgårdens supportrar ”brukat våld mot en matchfunktionär”.

– Som jag förstått det kan vi antingen frias eller så blir det poängavdrag. Det finns ju tydligen inget mellanläge, säger Kim Källström.

Väl insatt

Djurgårdens och landslagets mittfältare är väl insatt i turerna.

Och bekymrad.

– Jag tar avstånd från att saker kastas in på planen, men det känns helt fel om allsvenskan avgörs på ett kansli i Solna, säger han. Jag har pratat med Örgrytespelarna i landslaget och de vill verkligen inte vinna allsvenskan på det sättet.

Hur känner du inför beslutet hos förbundet?

– Nervöst. Alla djurgårdare har en knut i magen. Vi har jobbat hårt i ett år för att kunna vinna allsvenskan. Stefan Rehn spelar sin sista matcher. Allt det kan vara förgäves om vi blir av med poängen.

Vad är ett lämpligt straff?

– Om Djurgården som klubb anses skyldig så hade böter varit bättre eller att vi hade fått spela matcher utan publik. Det hade drabbat oss både sportsligt och ekonomiskt.

– Jag förstår inte hur straffen delas ut egentligen. Bengt Madsen skällde ut Anders Frisk och fick 2 000 kronor i böter. Vi riskerar allsvenska guldet för det här. Det hade varit värre om vi använt en icke-licensierad spelare. Vi är väldigt maktlösa nu.

”Ruskigt förbannad”

Hur reagerar du om ni blir av med poäng?

– Jag skulle bli ruskigt förbannad. Jag får försöka vara proffsig och lägga det åt sidan inför matchen mot Portugal. Men självklart kommer det påverka humöret, säger Kim Källström.

Han har själv upplevt hur det är att vara på planen när supportrarna börjar kasta in saker från läktarna.

– Mot AIK kom det in biljardbollar. När jag blev skadad fick Anders Frisk släpa bort mig därifrån så att jag inte skulle träffas av olika saker.

Hur ska man hindra att sånt händer?

– Genom att visitera alla som går in på arenorna. Problemet är vad man ska plocka av folk – mynt, tändare och bananer?

En sak är Kim Källström säker på.

– Han som kastade in den där rökfacklan borde aldrig få gå på fotboll igen.

Michael Wagner