”Allt annat hade varit katastrof”

Dif-tränaren lättad efter domen: Böter helt rätt

FOTBOLL

Allsvenskan kommer att avgöras på planen, läktarbråken i Stockholmsderbyt kostade 80 000 kronor.

Men inte en tabell.

- Allt annat hade varit en katastrof, säger Djurgårdens tränare Sören Åkeby.

Foto: MAGNUS WENNMAN
TREVLIG LÄSNING Djurgården och tränaren Sören Åkeby kunde pusta ut i går. Det blir inga poängavdrag och den allsvenska tabellen är därmed intakt. "Jag är lättad", säger Åkeby.

Det spelades inte en enda match i fotbollsallsvenskan i går. Ändå kan det ha varit den viktigaste kvällen under hela säsongen.

Svenska Fotbollförbundets tävlingsutskott (TU) satt i telefonmöte från klockan fem, för att besluta om straff för Djurgården och Hammarby efter ett derby där en hammarbyare sprang in på planen, där det var bråk på Hammarbys läktare, där förbjuden pyroteknik använts och där en rökfackla kastats på en assisterande domare från Djurgårdens sektion.

Efter tre timmar blev beslutet offentligt.

Djurgården vann derbyt, bestraffningen slutade oavgjord.

40 000 kronor i böter för Hammarby.

40 000 kronor i böter för Djurgården.

"Böter med all rätt"

- Jag är lättad, men det här var väntat. Böter utdöms med all rätt, det är inget att snacka om. Alla inom Djurgården fotboll och alla inom Järnkaminerna tycker att det är för jäkligt när folk kastar in saker, säger Sören Åkeby.

Han tränar, precis som förut, laget som leder allsvenskan. Det var inte självklart.

TU var piskat att ta ställning till om paragraf 13, den om "våld mot domare", skulle tillämpas. Om den gjort det hade Djurgården drabbats av poängavdrag.

- Jag kan inte säga att jag var orolig, det hade blivit totalt kaos om de hade dömt så. Det hade blivit teater i hela fotbolls-Sverige, tio djurgårdare hade kunnat dra på sig MFF-halsdukar och ställt sig på Malmö stadion och kastat in bengaler för att de skulle straffas, säger Sören Åkeby.

- Och vad skulle hända nästa år? Då skulle man kunna vinna allsvenskan på 14 poäng"

"Inte så allvarlig"

Björn Ahlberg, ordförande i TU, förklarade i går kväll varför ett enigt utskott valde att inte tillämpa paragraf 13.

- Vi har diskuterat händelsen, och kommit fram till att den inte var så allvarlig att bestämmelsen om våld mot domare är tillämplig. Därför är det inte aktuellt med något poängavdrag för Djurgården, säger han.

Djurgården tränade i går som vanligt, men flera av spelarna var oroliga inför mötet.

- Man kan ju aldrig veta vad som händer, hur de funderar, sa Stefan Rehn.

Nu vet hela fotbolls-Sverige. Sportbladet träffade Sören Åkeby sent i går kväll, det var en nöjd tränare som kunde konstatera att tabellen ser likadan ut som tidigare.

Med Djurgården i topp.

- Ja" nu kan serien sluta, tycker jag, säger han och ler brett.

Allvarligt talat, är 40 000 en rimlig summa?

- Det är svårt att bedöma. Men jag tycker att det är rätt att döma ut kännbara straff, vi måste komma tillrätta med de här problemen.

Den kampen går vidare, liksom allsvenskan.

Med en orörd tabell.

Simon Bank