- Djurgården tar hem SM-guldet

...men Dif får se upp för högmod

FOTBOLL

Glöm Seven.

Rysaren som gäller heter Tre.

Det är tre omgångar kvar av allsvenskan - och det är nu som allt avgörs.

Foto: RALF BERGMAN
JUBLET I HALSEN? Guldfavoriterna Djurgården har varken problem med spelarmaterial, skador eller det tuffa spelschemat. Risken är bara att de tar ut guldet i förskott.

Tre omgångar till guld. Tre omgångar till fiasko. Tre lag med hopp. Tre lag som får lida helvetets alla missräkningar och kval.

Seven var en hyfsat otäck amerikansk thriller med en psykopat som mördade med de sju dödssynderna som förebild.

Djurgården är i fortsatt topp sen fotbollförbundets bestämmande låtit bli att utnyttja sin rätt till poängavdrag.

Dödssynden som Djurgården måste låta bli att falla för är högmod.

Att Djurgården har allsvenskans bäste fotbollsspelare i Kim Källström och landets bäste målvakt i Andreas Isaksson och för övrigt seriens bästa lag får inte låta tankarna att rinna iväg till att formulera orden att guldet är hemma.

Den dag Djurgården tror att det räcker med att veta att man är bäst är det kört.

Malmös dödssynd är lättjan.

Att hela tiden tro att Peter Ijeh och Niklas Skoog ska fixa målen och poängen trots halv- eller helknackiga insatser i övrigt är inte realistiskt så länge som försvaret lämnar vidöppna dörrar för motståndarna att springa in och ut genom.

Lyckosamma MFF

Malmö FF:s säsong är sensationell så här långt. Truppen är bred och bra men spelet har pendlat kraftigt i kvalitet. Flera segrar har varit direkt turbetonade.

Frågan är om flytet verkligen kan hålla hela säsongen ut.

Örgrytes dödssynd skulle kunna vara avund.

I alla år har Sällskapet tvingats vara en lillebror till Blåvitt. Ett år som detta är det plötsligt Örgryte som är överlägset bäst men när det ska lockas publik till derbyna är det fortfarande bottenlaget IFK Göteborg som drar.

När guldstriden diskuteras runt om i landet halkar Örgryte med när de diskuterande egentligen diskuterar om det ska bli Malmö eller Djurgården som vinner.

Så egentligen är det Djurgården och Malmö som ska vara avundsjuka på Öis eftersom göteborgarna bara har sin egen inre press på sig i slutstriden.

Bottenstriden är nästan tuffare än toppstriden.

Kört för Kalmar

Kalmar kommer inte att klara sig kvar. Restprogrammet är för tufft för att man ska kunna nå kvalplatsen.

Göteborg följer förmodligen med direkt ned till superettan - helt enkelt därför att det är en förening likt MFF 1999 som inte är beredd på att hamna i en så här utsatt situation. Prestationsångesten har slagit rot i laget.

Nyckelmatchen blir bortamötet mot Hammarby i näst sista omgången. En match som förmodligen avgör vilket av de två storlagen som ska åka ut direkt.

Vinnaren hamnar som jag tror ändå bara på kvalplats eftersom Norrköping är ett lag i medgång och Bois kommer att klara minst en poäng mot Blåvitt på söndag.

Sportbladet granskar: Så tror tränarna att höstrysaren slutar

Stefan Alfelt