Raset - och lyftet

Göteborg försökte snacka sig ur krisen - Djurgården värvade och fick tillbaka självförtroendet

FOTBOLL

Två randiga slagskepp - med helt olika kurs. Efter tio allsvenska omgångar låg IFK Göteborg före Djurgården i tabellen. Nu är rollerna omvända. Förklaringarna är två: Självförtroende och anfallsförstärkningar.

På båda punkterna ligger Djurgården mil före IFK Göteborg säsongen 2002.

Självförtroendet

Djurgården har vågat satsa offensivt och tagit segrar när det som bäst behövts. Derbyvinsterna mot Hammarby och AIK var varit lika viktiga för spelarnas mentala utveckling som för tabellplaceringarna. Dessutom har Dif tagit hjälp av spetskompetens i ämnet. Beteendevetaren Lars-Erik Sandler har under hela säsongen följt och hjälpt blåränderna.

IFK har satsat på att prata om problemen inom laget. Tränare och ledare har avvisat tanken på att ta in hjälp utifrån. Resultatet har blivit att det knutit sig för Blåvitt. Malmö hemma och AIK borta gav totalt 0-7 i två julimatcher. Den knocken har IFK inte rest sig från än.

Anfallsförstärkningar

Samuel Wowoah och Johan Elmander vs Patrik "Långås" Andersson och Marino Rahmberg.

När Djurgårdsförvärven klivit in och spelat ledande roller i laget har IFK:arna knappt tagit en plats i startelvan.

- Många har klagat på vårt försvarsspel i år, men det är inte där vi haft problem - det är målskyttet som varit för dåligt, säger IFK-tränaren Roger Gustafsson.

Skulle frälsa - men...

Rahmberg och Långås var inte de frälsare de blåvita hoppats på.

- När det kommer in nya killar taggas truppen upp. Konkurrensen hårdnar och spelarna koncentrerar sig mer, men när det inte funkade var det tungt, säger mittfältaren Peter "Erra" Eriksson som skadad tvingats följa raset vid sidan av planen.

- Självförtroendet fick sig en törn vid 0-4 mot Malmö. Efter den matchen blev vi ängsliga. Vi kom i underläge i flera matcher, blev oroliga och lyckades inte vända. Det temat speglar hela säsongen, säger "Erra".

0-4 mot Malmö var utan tvekan en nyckelmatch för IFK.

Också Djurgården föll hemma mot MFF (3-4) - med en helt annan eftersmak.

- De hade en bra kvart och fick in fyra snabba mål i första halvlek - då var vi verkligen inte på tårna. Men i andra halvlek gör vi en stark insats och kommer nästan ikapp. Då var vi bra och jag tror att vi kom mentalt stärkta ur den matchen på grund av vår upphämtning, säger Dif-tränaren Sören Åkeby.

Självförtroendet var redan starkt inför matchen. Omgången innan hade Dif spelat propagandafotboll på Råsunda och besegrat AIK med 3-0.

- Den matchen har vi haft med oss hela säsongen. Vår attityd förändrades efter insatsen mot AIK. Vi spelade ut en av guldkandidaterna på deras hemmaarena. AIK-matchen var en stor vändning för oss mentalt, säger Sören Åkeby.

Väger ta svåra beslut

Självförtroendet har inte bara visat sig bland spelarna. Även tränarna har vågat ta svåra beslut. VM-resenären Andreas Isakson petades inför juliderbyt mot Hammarby - då kom Rami Shaaban in och gjorde succé. Dessutom har Lukic/Åkeby vågat satsa på unga spelare. Numera är till exempel kongolesen Ngabu Bapupa ett bra mittfältsalternativ om Kim Källström inte kan spela.

I IFK har ledartänkandet präglats av rädsla och försiktighet - att det enda undantaget från den hållningen innebar succé har inte förändrat filosofin.

- Att Dennis Jonsson spelade mot AIK berodde på att vi befann oss i en väldigt speciell situation just då. Vi hade inte tillräckligt med spelare i backlinjen och det fanns en tröja ledig. Då var det mentalt perfekt för Dennis att komma in, säger Roger Gustafsson.

Jonsson gjorde ett kämpamål och drog med sig laget till en 2-0-seger. Trots det satt han på bänken i nästa omgång.

- Då var backlinjespelarna tillbaka. Läget var ett annat, det skulle varit svårare för Dennis att spela om han gjort det på någons bekostnad, säger Gustafsson.

Omgångar av vånda

Tre omgångar återstår av allsvenskan. Tre omgångar av vånda för såväl blårandiga som blåvita supportrar. Den stora skillnaden är frågorna som fansen funderar över.

Ska raset fortsätta ner i superettan?

Ska lyftet leda till SM-guld?

Martin Fransson