Ungdomlig styrka besegrade ålderdom i total avsaknad av list

FOTBOLL

KALMAR

Djurgården klarade det, även utan sin avstängde ålderman Stefan Rehn, nyligen 36 fyllda.

Klarade 1-0 borta mot jumbon Kalmar FF, den i förväg svåraste av de tre återstående matcherna.

Om Djurgården nu grejar sitt SM-guld - och nog pekar det mesta i den riktningen... - så är detta inte bara en seger för fotbollen utan också för ungdomen.

Av Djurgårdens 13 spelare på Fredriksskans var sju 80-talister. Alla sju yngre än den yngste av kalmariter, den notoriske målsumparen Daniel Mobaeck.

"Calmare djurgårdare!" - som någon italienskt språkbegåvad supporter formulerat sin uppmaning på ett plakat.

Ta´t lugnt, djurgårdare - nu är er stolta 111 år gamla klubb bara 180 minuter från det nionde SM-guldet i fotboll, det första sedan 1966.

Ja, det är inte omöjligt, att pressen på Malmö och Örgryte blir så stor, att guldet rent av kan spelas hem på Stockholms Stadion.

Så här enkelt nämligen: högst en poäng till Öis mot Helsingborg i dag, förlust för MFF mot Elfsborg i morgon, seger för Djurgården på torsdag i den framflyttade matchen mot Gif Sundsvall.

I går hade 11814 biljetter sålts till torsdagsmatchen, av vilket man kan räkna ut att vi kommer att få säsongens högsta publiksiffra på Stadion, högre än de 13635 mot IFK Göteborg.

På torsdag är Stefan Rehn tillbaka på mitten, men i den gamles frånvaro gjorde Kim Källström mot Kalmar ännu en stormatch med sitt överlägsna lugn, sina långa precisa passningar omväxlande med korta stickare och naturligtvis gjorde han även målet; Kims tolfte, det första med högern!

Ett typiskt stödjebens-skott

Ett välplacerat men inte särskilt hårt skott tätt intill Petter Wastås vänstra stolpe, ett typiskt stödjebens-skott skulle jag vilka kalla det, även om Kim K inte gillar sånt snack. Djurgårdens första mål på Fredriksskans sen september 1986 som ändade i Djurgårdens första seger på Fredriksskans sen oktober 1954.

Kim Källström var inte bara bäst på plan, utan också yngst, fyllde 20 i augusti.

Inhopparen Makondele Rene, som på sina tio minuter hann spela fri Lolo Chanko en gång, fyllde 20 i april.

Rehns ersättare på mitten Yannick Ngabu Bapupa fyllde 20 i januari.

Både Mikael Dorsin och Andreas Isaksson firade 21 för två veckor sen, Johan Elmander 21 i maj och Babis Stefanidis fyllde lika mycket i mars.

Djurgårdens snittålder var denna dag 23,9 år - Kalmars 28,3.

Sju djurgårdare var yngre än Kalmars yngste, den Daniel Mobaeck som i maj fyllde 22 och som denna dag stötte på en vägg i form av den väldige Andreas Isaksson.

Först trampade Mobaeck in med dojan i Isakssons vänsterknä, så att landslagsmålvakten fick linka omkring och småsvära resten av matchen. det hindrade honom dock inte från att rädda två välplacerade Mobaeck-nickar och två Mobaeck-frilägen. Kvitterat, betalt!

Sedelärande berättelser

Det lär finnas en skylt inuti Runyon´s Saloon på Manhattan i New York med texten: "Ålderdom och list besegrar alltid ungdom och styrka."

Ett vattenhål som fått sitt namn efter Damon Runyon, författare inte bara till "Guys and Dolls" utan också till ett antal sedelärande berättelser från Broadway om livserfarna män som Harry the Horse, Dave the Dude, Spanish John, Izzy Cheesecake och min egen favorit "Slaktaren sitter barnvakt".

På Fredriksskans stämde inte den åldersprofilen, utan här var det precis tvärtom. Ungdomliga styrka besegrade en ålderdom i total avsaknad av list.

Visst gjorde Kalmar en bra andra halvlek, men sällan har man i årets allsvenska sett en första halvlek, där det varit så uppenbart vilket lag som tillhörde toppen och vilket som slogs i botten.

Ett totalt uppgivet Kalmar FF som ändå, faktiskt, fortfarande har en teoretisk chans.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM