Afonso var en provokation mot laget - i kväll kan guldstriden vara över

FOTBOLL

HELSINGBORG

Örgryte hade med sig för många fripassagerare till Olympia. Därför är det bara Djurgården och Malmö kvar som slåss om det allsvenska guldet.

Uttrycket fripassagerare fick jag höra av Malmös tränare Tom Prahl i går förmiddag och jag kunde då inte veta hur användbart det skulle bli redan samma kväll.

Det är krig

Prahl sa att MFF hade för många fripassagerare i bortaförlusten mot Sundsvall. Spelare som inte till 100 procent gick in för att vinna varenda närkamp oavsett hur obetydlig situationen än verkade att vara.

När de avgörande matcherna spelas i höstkyla på lerigt tunga och gropiga planer handlar det inte längre om skönspel utan om krig.

Så sa Prahl och så resonerade flera av Örgrytes spelare i det deppiga omklädningsrummet efter förlusten mot Helsingborg.

En del blickar kastades iväg i omklädningsrummet.

En del ord sas.

Sammantaget går det inte att uppfatta dem som annat än att det inte är helt lugnt i Öis trupp. Det var tränaren Erik Hamrén som lät skönspelarna spela när det borde varit ivrigt brinnande krigare på planen.

Afonso Alves må ha varit hur bra som helst tidigare i höst - i går var han en provokation mot sina egna lagkamrater.

Han, Paulhinho Guará och Jeffrey Aubynn visade tydligt att svinkyla och fotboll inte var deras melodi. Ingen av dem borde ha fått vara kvar på planen längre än en halvtimme.

Jag har läst att Afonso Alves skulle vara den kanske bästa värvningen någonsin till allsvenskan. Det tvivlar jag väldigt starkt på.

Speciellt som en annan brasse på samma plan i går visade hur en stor spelare verkligen agerar.

Alvaro Santos är en otrolig tekniker men han använder sin teknik bara när den behövs och inte för att briljera. Han jobbar stenhårt oberoende av väder och vind och han jobbar alltid med lagets bästa för ögonen.

Kan vara avgjort i kväll

Helsingborg missade sin guldchans när flera av spelarna letade fel hos alla andra än sig själva. Därför handlar guldstriden nu bara om hysteriska formlaget Djurgården och vacklande Malmö.

I kväll kan guldstriden i praktiken vara över om Tom Prahl får med sig för många fripassagerare till matchen mot Elfsborg.