En allsvenska utan IFK-lag känns overklig

FOTBOLL

Den blåvita IFK-fanan med den fyruddiga stjärnan vajar inte längre mest i den allsvenska vinden, och var än IFK-rörelsens grundare Louis Zettersten fick sin sista vila, så har han anledning rotera i sin grav.

IFK, Idrottsföreningen Kamraterna - ett begrepp i svensk idrottshistoria, där IFK i sin ursprungliga tolkning stod för Idrott, Frihet och Kamratskap.

Hösten 2002 står IFK i stället för vem får Inte Förnyat Kontrakt, och allsvenskan 2003 kan den bli den andra genom tiderna utan något enda IFK-lag.

IFK Göteborg tog visserligen en 0-0-poäng i söndags, men eftersom både Hammarby och Halmstad måndagsvann ligger nu IFK Norrköping och IFK Göteborg isolerade i tabellens botten, strax ovanför Kalmar FF.

Situationen är minst sagt ovanlig i den följetong av allsvenska serier som startade hösten 1924, då fyra av tolv lag var IFK-lag - IFK Göteborg som slutade tvåa, åttan IFK Norrköping, nian IFK Eskilstuna och tian IFK Malmö.

Det förtjänar också påpekas att genom åren har ytterligare tre IFK spelat allsvenskt: IFK Uddevalla 1925/27, IFK Holmsund 1967 och IFK Luleå 1971.

Men en fotbollsallsvenska utan IFK Norrköping skulle vara svår att tänka sig - med Enköpings SK i stället, klart kanske redan i kväll.

En allsvenska utan IFK Göteborg skulle vara ännu svårare - med Västra Frölunda i stället, kanske också redan i kväll.

En allsvenska utan någon av dessa giganter, ettan och fyran i den allsvenska maratontabellen, med 17 resp 12 SM-guld, känns närmast overklig.

För en allsvenska utan något enda IFK-lag alls kan väl aldrig ha funnits, tänker man. Men såna påståenden är alltid bäst att kolla...

Alltså hittar jag då en säsong 1938/39 utan IFK.

Långt ifrån kört för kamraterna

IFK Göteborg hade ramlat ur säsongen innan, men tog sig omedelbart tillbaka via serieseger och kval mot Halmstad BK, och 1939/40 kom man tvåa.

Nu kan det alltså hända igen, och så andefattigt som IFK Norrköping spelade under första halvlek mot Hammarby, och så geistlöst som IFK Göteborg spelat hela hösten, så har kanske de båda kamratklubbarna ingenting i allsvenskan att göra.

Nu är det långt ifrån kört än, och jag kan utan större svårighet trixa ihop en sluttabell - med ett avsågat Kalmar på 24 poäng - där sju andra lag trängs på 30 och 31 poäng.

Resultaten skulle då vara, i näst sista omgången: Helsingborg slår Elfsborg, Kalmar slår Halmstad, IFK Göteborg slår Hammarby, IFK Norrköping slår Örebro, och Örgryte slår Landskrona.

Och sista omgången: IFK Norrköping slår Sundsvall, Malmö slår Halmstad, Djurgården slår Elfsborg, IFK Göteborg slår Kalmar FF, Örgryte slår Örebro, Landskrona och Hammarby spelar oavgjort.

Då skulle Landskrona, Norrköping, Göteborg och Örebro hamna på 31 poäng, medan Halmstad, Hammarby och Elfsborg kommer på 30 poäng.

Det är ju inte precis så tabellen ser ut just nu, men i så fall skulle alltså båda IFK-lagen klara sig kvar.

Alltså möjligt men inte särskilt troligt.

Idén till IFK föddes 1895

I dag är IFK-föreningar som vilka idrottsföreningar som helst, och det finns 166 IFK runt om i landet med närmare 100 000 medlemmar.

Idén kom från två läroverkselever i Stockholm, den 16-årige Louis Zettersten på Norra Real och den ett år äldre Pehr Ehnemark på Östermalms läroverk, som den 1 februari 1895 i en annons i ungdomstidningen Kamraten (!) gjorde ett upprop till idrottsintresserade pojkar och flickor att bilda en idrottsförening för hela riket, bestående av en huvudförening i Stockholm med kretsföreningar i landsorten.

I mitten av mars hade IFK etablerat sig i sju städer. 1910 fanns man på ett 80-tal platser, och det var under denna tid som både IFK Norrköping och IFK Göteborg bildades.

Officiellt datum för IFK Norrköping är 29 maj 1897, medan IFK Göteborg bildades 4 oktober 1904 genom sammanslagning av Idrottssällskapet Kamraterna och Annedals Sportklubb.

Som synes ganska tätt inpå 1895 års IFK-upprop, och anledningen är inte svår att lista ut.

Genom att komma åt namnet Idrottsföreningen Kamraterna och bli medlem i den riksomfattande IFK-familjen blev man nämligen berättigad till stora rabatter vid inköp av idrottsutrustning.

I dag är ekonomin en helt annan, men som det heter i IFK-kretsar: "En gång kamrat alltid kamrat!".

Fast kanske inte så mycket längre i fotbollsallsvenskan.

Lasse Sandlin