MAMMAS POJKAR..?

...men unga, kaxiga Djurgården vill ha mer: Ingen av oss är nöjd nu

FOTBOLL

Unga.

Kaxiga.

Men ödmjuka.

Djurgårdens 80-talister siktar högre än SM- och cup-guld.

- Ingen av oss är nöjd nu, vi vill hela tiden ha mer, säger Richard Henriksson.

Foto: IRIS TITTO
Mikael Dorsin, Richard Henriksson och Andreas Isaksson. En del av unga och självsäkra Djurgården.

Sex U21-landslagsspelare utgör stommen i Djurgården.

Mikael Dorsin, Johan Elmander, Richard Henriksson, Andreas Isaksson, Kim Källström och Babis Stefanidis är namn som alla allsvenska tränare hade velat ha med i sina laguppställningar. Men ungdomarna trivs i Djurgården.

De är kvar i Uefacupen och på kvällen den 9 november kan de ha "svenska mästare" och "svenska cupvinnare" på sin meritlista.

Och de har kul ihop. Både på och utanför fotbollsplan.

- Stämningen i laget är hur bra som helst och vi hittar på saker efter träningarna. Att spela i Djurgården är som att spela i ett juniorlag eller U21-landslaget. Även de äldre är unga i sinnet. På träningarna spelar vi mot gamlingarna i väldigt prestigefyllda matcher. Gränsen brukar gå vid 23 år. Vi vinner nio matcher av tio, säger Richard Henriksson med ett skratt som tyder på att man bör ta det sista utlåtandet med en klackspark.

"En oerhörd energi"

Tränare Zoran Lukic tror att en av orsakerna till Djurgårdens framgångar i år är just det unga laget.

- Den nya generationen unga svenska spelare vill bli bäst och de vet vad som måste offras. Det är väldigt spännande att träna dessa talanger. De har en oerhörd energi och är entusiastiska och kunskapshungriga. Sen har ju många lyckats individuellt och det förbättrar självförtroendet.

Självsäkra och stiliga

När Sportbladet träffar Henriksson tillsammans med Mikael Dorsin och Andreas Isaksson är det självsäkra, stiliga och ödmjuka killar som utan tvekan ställer upp för fotografering.

En del av tränaren Zoran Lukics mantra, om att hans spelare ska vara kaxiga genom att kasta bort jantelagen och ordet "lagom", verkar ha fastnat hos trion.

- Vi vill alla bli bättre och ingen är nöjd nu, vi vill hela tiden ha mer. Jag har haft Zoran som tränare sen jag var tolv år och han har mer eller mindre uppfostrat mig inom fotbollen till hans sätt att tänka. Han har givit mig väldigt mycket och gjort mig starkare och det är jag tacksam för, säger Henriksson.

- Det är skillnad på att vara kaxig och kaxig, menar Dorsin. Vi vågar smälla på och dribbla men är inte dryga idioter som bara snackar en massa. Vi är ödmjuka men det ska märkas att man är stolt över att spela i Djurgården.

"Allt är positivt"

- Vi har växt otroligt i år, både som lag och individuellt. Vi yngre har utvecklats och klubben har stått för väldigt bra värvningar i Källström, Elmander och kongoleserna. Här är vi i dag och kämpar om SM-guld och att vinna svenska cupen. Vi spelar i Uefacupen och allt är positivt.

Om Dorsin och de andra kommer vara lika positiva i kväll återstår att se.

Giffarna vann i Sundsvall

Då vet vi resultatet mot Gif Sundsvall som gästat Stockholms Stadion.

Giffarna har inte förlorat mot något av topplagen i år.

På Idrottsparken i maj blev det 2-1.

- Vi ska bara knyta ihop säcken nu. Varenda match den senaste tiden har känts som en "måstematch" så Sundsvall är inget speciellt. Spelar vi som vi vet att vi kan så vinner vi, säger Henriksson.

Här är Dif:s ”pojklag”

Medelålder Djurgården: 22.6 (21,8 utan Stefan Rehn).

Johanna Garå