Stefan Rehns sagolika slut

Matchvinnare i sin sista hemmamatch: Jag är oerhört glad

1 av 3 | Foto: hanry lundholm
drömslutet på karriären Stefan Rehn spelade sin sista hemmamatch i karriären i segermatchen mot Sundsvall i går. Då passade han på att bli matchvinnare. ”Man blir ju grinfärdig”, sa han om publikens hyllningar.
FOTBOLL

Den 30 november 1966 vann Djurgården SM-guld. En månad tidigare föddes pojken som kom att identifieras med Blåränderna.

Det var då sagan om Stefan Rehn började. Nu, 36 år senare, skrivs det sista kapitlet. Och vilket slut det kan bli.

Ett slut där Sundbybergs stolthet leder ungtupparna i Djurgården till ett efterlängtat SM-guld. Och tar hem svenska cupen. Vidare spel i Uefacupen är som grädde på moset.

I sin sista match på Stockholms Stadion tackade han fansen med att göra det avgörande målet mot Gif Sundsvall. Sitt andra för säsongen. Det kunde ha blivit ett tredje när han drog på ett cirkusnummer på övertid men ett Sundsvallsben kom i vägen. Men det gjorde ingenting. Stefan Rehn var kvällens hjälte redan före domaren blåst igång matchen.

- Jag är oerhört lycklig över att få vinna på hemmaplan. Vi har bra läge nu. Det återstår lite grann av säsongen men att få avsluta på Stadion med att få göra ett mål är underbart. Fansen är också underbara, man blir ju grinfärdig. 36 år och grinfärdig - det går ju inte, säger han med ett smittande leende.

11000 underskrifter

Grät en skvätt gjorde säkert flera Djurgårdsfans när Rehn bestämde sig för att lägga av efter förra säsongen. Men han ångrade sig. Bland annat på grund av 11000 namnunderskrifter.

- Jag och Annelie hade precis kommit hem från semestern då tre gubbar från Järnkaminerna och Sektion F kom hem till oss och satt och tjatade i tre timmar. De hade fått ihop 11000 namnunderskrifter från folk som ville att jag skulle fortsätta. Att lägga ner ett sånt jobb för att en kille som är 35 bast ska sluta - bara en sån grej. Men sen tyckte jag att fotbollen var rolig och grabbarna ville att jag skulle fortsätta, berättar han när Sportbladet slagit sig ner i den Rehnska soffan.

Och fortsatt har han gjort, med övertygande resultat.

- Det känns ju helt otroligt. Sista fajten på Stadion, alla dessa hyllningar, man får sätta avgörande baljan, ta tre poäng - det är typ den bästa dröm man kan ha.

Undrar om drömmarna han hade som pojkspelare i Sundbybergs IK kan matcha verkligheten. En verklighet där han kom till Djurgården som 12-åring och spelade i tio år innan väskorna packades för proffslivet i Everton.

I Göteborg och Blåvitt hade han fem lyckliga år där han radade upp SM-gulden. I USA 1994 lade han till ett VM-brons till sin samling - fotbollsminnet som han värderar högst av alla. Han hann med fem år i schweiziska Lausanne innan ett femårskontrakt med Djurgården signerades den 7 mars 2000.

- Men du spelar så länge du vill, sen börjar du din tränarkarriär hos oss, sa Djurgårdens ordförande Bo Lundquist då.

Kan bli tränare

- Jag har tre år kvar på kontraktet. Jag kommer gå några tränarkurser. Vi får se vad det blir, säger Rehn.

Säsongen kan hålla på ett tag till. På måndag kan guldstriden vara avgjord om AIK slår MFF. Fast firandet får vänta. Dagen därpå spelar Djurgården mot Bordeaux i Uefacupen.

- I mars tänkte man att den andra november skulle vara slutet på säsongen, men man får vara glad att den förlängts med ett par veckor. Har vi riktigt tur så kan den bli ännu längre. Men det viktigaste just nu är att vi kan få tag på den där lilla guldsaken.

Därför är Dif laget i hans hjärta

Höjdpunkter i hans karriär

Han har tagit fyra SM-guld med Göteborg

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM