- När Björkman talar lyssnar man

Historien om Djurgårdens okände välgörare Johan Björkman

FOTBOLL

Hans namn löper som en röd tråd genom Djurgårdens moderna historia.

Hans miljoner har flera gånger räddat klubben från konkurs.

En grå eminens som verkar utan att synas.

Finansvärldens "Greta Garbo", Djurgårdens hemliga gu(l)dfader.

Få vet vem han är.

En sak är säker:

- Utan Johan Björkman hade föreningen aldrig varit där den är i dag, säger hedersordföranden Gunnar Lundqvist.

Det finns Djurgårdare som menar att Johan Björkman, 58, är en myt.

Mats Jansson, lagledare och klubbdirektör över två decennier, tillhör dem.

- Han är en myt. Eller, han finns ju, det gör han. Men någon slags hemlig gudfader som styr klubben som en Berlusconi, det tror jag inte på. Fast det är klart, jag har inte haft den insynen.

Djurgårdens moderna historia är en välrörd soppa av kriser, nedflyttningar, uppflyttningar, supporterproblem, ekonomiska problem, utbytta styrelser och ordförande som tvingats från sin post.

Ekonomin började svikta på 70-talet och befann sig i fritt fall under 80- och 90-talen. Nu är allt under kontroll och mer därtill - men det har kostat blod, svett och miljoner.

Mats Jansson är inte ensam om att sakna insyn i denna röra.

- Efter mig har vi haft över 20 ordföranden, berättar Gunnar Lundqvist som lämnade posten 1977.

I dag är han hedersordförande och går trots sina 80 år på varje match. Det var under Gunnar Lundqvists tid Johan Björkman gjorde entré i föreningen.

- Det ska vi vara glada för i dag, säger han:

- Utan Johan Björkman hade föreningen aldrig varit där den är nu.

För sanningen är att sedan den dagen i mitten av 70-talet, har Johan Björkman varit spindeln i detta slingriga, svåröverskådliga djurgårdsnät.

30 år senare är han i högsta grad aktiv, om än i det fördolda. Finansvärldens "Greta Garbo" som han kallas, föredrar att verka utan att synas, precis som i näringslivet.

Han har flera gånger under 80- och 90-talet räddat Dif från konkurs och enligt uppgifter pumpat in ett tiotal miljoner kronor. Pengar finns, han rankades år 2000 som Sveriges 84:e rikaste person, god för 1,1 miljard kronor.

Vissa menar till och med att Johan Björkman är en grå eminens som styr hela Djurgårdens IF.

Klart är att han vid varje årsmötet framför sina synpunkter. Historien har visat att den ordförande som inte lyssnar, inte blir långvarig.

I dag är Johan Björkman bollplank och stöd åt Bosse Lundquist, precis som han varit åt de flesta ordföranden 30 år tillbaka.

Så var det med den myten.

Johan Björkman är mytomspunnen också i finansvärlden. I affärstidningarna beskrivs han som en finansvärldens "Greta Garbo" och under tio-talet år cirkulerade samma passbild när tidningarna behövde hans ansikte.

Johan Björkman har vägrat att bli fotograferad till den obligatoriska styrelsebilden i börsbolagens årsredovisningar, han låter sig inte fotograferas av journalister och han ställer sällan upp på intervjuer.

- Jag vill kunna gå på NK i fred, säger han.

När Aftonbladet besökte honom i hemmet utanför Stockholm julen 1992 lät han sig fotograferas - mot att han fick hålla en fotboll framför ansiktet.

- Idén var så galen att jag var tvungen och gå med på den.

Hans storhet inom svenskt näringsliv beskrivs bäst genom hans senaste styrelseuppdrag.

När Jan Stenbeck gick bort var det Johan Björkman som tog över ordförandeklubban i Invik. Invik är Stenbecksfärens innersta kärna och maktbolag. Via Invik kunde Stenbeck kontrollera sitt väldiga och spretande företagsimperium.

När Stenbeck avled fick Johan Björkman hastigt och plötsligt uppdraget att samordna alla synergier och samarbeten.

Därmed har den skygge finansmannen tvingats visa sig offentligt, han har till och med ställt upp på bild.

När Veckans Affärer listade Sveriges rikaste personer hamnade Johan Björkman på 84:e plats, god för 1,1 miljarder. Året var 2000, sedan dess har dåligt börsklimat knuffat ner honom från listan.

Men inom svenskt näringsliv har Johan Björkman blivit allt mäktigare.

- Jag såg honom stå och frysa på Hjorthagen häromveckan. Han tittade på reservlaget.

Orden är Djurgårdsledaren Ingvar "Putte" Carlssons, beskrivningen vanlig.

Be någon berätta om Johan Björkman och du får till svar:

- Han brinner för Djurgården. Det spelar ingen roll om det är A-laget, damlaget, juniorlaget, reserverna eller bara träning - är Johan i Sverige går han och tittar.

Sedan fyra år bor han på en gård i England och kan inte se alla matcher. Men planerar fortfarande sina styrelsemöten efter det allsvenska spelschemat.

- När matcher blir flyttade ringer han och är förbannad, säger Gunnar Lundqvist med ett skratt.

Fotbollsintresset i allmänhet och Djurgårdsintresset i synnerhet bekräftas även från näringslivet. När han kallades in som vd för Göteborgsbaserade företaget Asken presenterade han sig för personalen med: "Jag håller på Djurgården så jag kan tyvärr inte flytta till Göteborg".

Bert Wihlborg, som länge funnits med i Stenbecksfären, minns en fest på "Farmen" i Luxemburg:

- Vi satt ute, det var musik och vi åt grillad gris. Johan Björkman hade telefonkontakt med Rolle Åhman hela middagen. Jag tror Djurgården vann, minns Bert Wihlborg.

Själv säger Johan Björkman att det brinnande engagemanget kommer från att han växte upp nära Stockholms Stadion.

- Jag har varit Djurgårdare sedan 50-talet. Jag bodde granne med Stadion så det blev naturligt.

Han värvades till Djurgården i mitten av 70-talet av en god vän; dåvarande ordföranden i Överstyrelsen, greven och finansmannen Gustaf Douglas.

Han blev först ledamot, och snabbt vice ordföranden i fotbollsektionens styrelse.

Bland det första Johan Björkman gjorde var att se till att värva Anders Grönhagen. Tillsammans med ordföranden Gunnar Lundqvist tog han tåget upp till Sundsvall och övertalade den talangfulle anfallaren att flytta till Stockholm.

- Grönhagen åkte i princip med tåget tillbaka, säger Gunnar Lundqvist.

Annars var stora värvningar något Johan Björkman värjde sig mot. Han slogs för en satsning på ungdomsfotbollen och ville hellre plocka utbildningsbara 19-20-åringar från division två-tre-klubbar än etablerade namn.

Filosofin präglade Djurgården under framgångsperioden 1987-90 men är framför allt tydlig i dag.

En annan resa, inte lika lyckad, var när Johan Björkman som lagledare åkte med till Polen 1976 för en Tipscup-match. Djurgården vann matchen och vann gruppen. I bussen åkte champagneflaskorna fram och snart skrålade Tommy Berggren och kompani för ful hals:

"Vi har vunnit gruppen, ja vi har vunnit gruppen."

Johan Björkman bleknade.

- Han trodde inte att idrottsmän festade till det och såg ganska snopen ut. Det var hans första och sista resa, minns Tommy Berggren.

I början av 80-talet var han ordförande för ungdomssektionen men lämnade snart alla officiella uppdrag i föreningen. Sedan dess har han inte haft något.

- Jag har aldrig haft ambitionen att bli en Eric Persson eller Gunnar Lundqvist, säger han.

Vid 70-talets mitt var Johan Björkman en uppcomming star i finansvärlden. Tiden i Djurgården sammanfaller med att han hamnade i klammeri med myndigheterna och belades med yrkesförbud av bankinspektionen.

Johan Björkman tog smällen hårt men fann stöd i Djurgården. Senare har han förklarat att anledningen till att han alltid stöttat Dif var att han ville "betala tillbaka allt vad idrotten givit mig".

- I Djurgården fann Johan delaktighet. Det var ett kamratskap som betydde mycket för honom, säger före detta ordföranden Mats Olsson.

När Djurgården hamnade i sin dittills största ekonomiska kris 1987 fick Johan Björkman chansen att betala tillbaka - både med pengar och kunskap.

Han var då vd för fondkommissionsfirman Carnegie, förmögenheten växte och hans namn allt tyngret i Finanssverige.

Med Djurgården var det värre. Klubben tvingades ställa in alla betalningar, skulderna uppgick till 14 miljoner och hösten 1997 var konkursen nära.

Tillsammans med fotbollsordföranden Bosse Andersson, Överstyrelsens ordförande Jan-Peder Norstedt och ishockeyns Åke Bergdahl konstruerade Johan Björkman ett aktiebolag där all kommersiell verksamhet samt rätten till varumärket lades.

Tanken var att Djurgårdens IF AB skulle attrahera investerare och undanröja konkurshotet.

Ett riskkapitalbolag inom idrotten var på sin tid lika unikt som kritiserat. En stor del av fotbollsrörelsen menade att Djurgården hellre borde gå i konkurs.

Men aktiebolaget startades, Johan Björkman med finansvännerna Claes Dahlbäck (i dag vd för Investor) och Gustaf Douglas stod garanter med en miljon kronor var. Björkman köpte dessutom aktier för 500000 kronor.

Totalt såldes aktier för över fem miljoner kronor och Djurgården var räddat.

Djurgårdens IF AB heter i dag Djurgårdens Fotboll AB och har senaste åren spelat en avgörande roll; tack vare bolaget har värvningarna av Kim Källström och Andreas Isaksson möjliggjorts. Båda har stor del i det stundande (?) SM-guldet.

- Tanken med bolaget var att komma ur knipan på ett skattemässigt bra sätt. Att det 15 år senare skulle utvecklas till vad det är i dag kunde vi nog inte förutse. Men det fanns i bakhuvudet även om Bosse Lundquist tagit det en dimension till, säger Johan Björkman.

Det var varken första eller sista gången Johan Björkman skulle hjälpa Djurgården. Flera gånger under 80- och 90-talet har han pumpat in pengar och fixat sponsorer tack vare sitt kontaktnät. Han var också en bidragande orsak till att klubben kunde bygga sin anläggning vid Kaknäs.

- Är det något vi ska vara stolta över, säger förre detta ordföranden Bosse Andersson, är det att vi kunde bygga Kaknäs. Och det var Johan som kom på att vi skulle finansiera det via en stiftelse.

- Många spelare som valt oss kan vi tacka Kaknäs för. Vi kan förena storstadslagets möjligheter med småklubbens idyll, det betyder mycket. Anläggningen har blivit bättre än vi vågade tro.

Om personen Johan Björkman är inte mycket känt. Han bor på en gård i Warwickshire, strax utanför Birmingham, England, med frun Eva och tre utflyttade barn. Han är styrelseproffs och förutom uppdraget i Invik är han även ordförande i Nordstjernan samt ett flertal andra storbolag.

Han beskrevs för en tid sedan i en affärstidning som ägaren "av Sveriges skarpaste hjärna - i alla fall som går på Pommac."

Pratar man med de som känner honom låter det likadant.

- När Johan Björkman talar, lyssnar man. Det beror inte på att han är auktoritär, utan på hans analytiska förmåga och knivskarpa hjärna, säger förre ordföranden Janne Lilja, i dag finanschef på Föreningssparbanken.

Klassisk är berättelsen när Björkman på ett årsmöte 1995 reser sig upp och kräver färre varningar.

När Sportbladet konfronterar dåvarande ordförande Mats Olsson med anekdoten skrattar han:

- Vi hade många onödiga varningar det året och försökte rätta till det via ett bötessystem. Johan undrade hur det var utformat så det fick vi förklara, minns Olsson.

Många är de ordföranden som lyssnat på Johan Björkman genom åren. De som vägrat har inte blivit långvariga.

Bosse GT Peterson, ordförande 1992-93, är en av dem:

- Johan Björkman är en myt. Och idrott och fotboll hade han inte en susning om, säger han.

Myt eller inte - en sak är säker:

Utan Johan Björkman hade Djurgården inte varit där de är i dag.

Var bland Sveriges 100 rikaste 2000

Har verkat i klubbens bakgrund under 27 år

På måndag kan Djurgården bli svenska mästare i fotboll för första gången på 36 år. Det hade förmodligen inte kunnat ske utan Johan Björkman. I närmare 30 år har han varit Djurgårdens osynlige grå eminens. En man som verkat i bakgrunden, men varit en räddande ängel för föreningen under de stormiga åren på 80- och 90-talen, och hjärnan bakom riskkapitalbolaget som stått för klubbens värvningar de senaste åren. Sportbladets Robert Laul har kartlagt Johan Björkmans betydelse för Djurgården.

Robert Laul