”Vi har kontakt”

Andersson vantrivs i Benfica – då är Malmö ett alternativ

FOTBOLL

Anders Andersson, 28, vantrivs i Benfica.

Nästa säsong kan det bli aktuellt med comeback i Malmö FF.

– Vi har kontakt med Anders. Vill han flytta hem vill vi vara med, säger MFF:s sportchef Hasse Borg.

Foto: ULF HÖJER
PÅ VÄG HEM? Anders Andersson får ingen speltid i portugisiska Benfica. För att kunna bli aktuell för svenska landslaget igen måste nog 28-åringen se sig om efter en ny klubb. Malmö FF vill ha ett ord med i laget.

I juni 2001 flyttade Anders Andersson från danska Aalborg och skrev på ett treårskontrakt med den portugisiska toppklubben Benfica.

Förhoppningarna var höga. Men resultaten uteblev.

Steg för steg har Andersson hamnat längre och längre från startelvan – nu får han inte ens spela i b-laget.

– EM 2004 närmar sig. Många spelare slåss om en plats i den svenska truppen och vill man vara med gäller det att spela en framträdande roll inom svensk fotboll. Då kan det vara bättre att spela i allsvenskan än att sitta på bänken i en utlänsk storklubb, säger Hasse Borg.

Spelade i MFF 1997

Senast Anders Andersson spelade i Malmö var 1997.

Mitt under säsongen såldes han till Roy Hodgsons Blackburn. Övergångssumma: mellan sex och sju miljoner kronor.

Sejouren i Blackburn blev ett misslyckande. Nästa karriärlyft kom när mittfältaren 1998 gick till danska Aalborg. 2001 lockade Benfica med ett bra kontrakt.

Andersson fanns med i truppen till EM 2000 och var även med i landslaget i de avslutande VM-kvalmatcherna inför VM i Japan/Sydkorea.

– Anders är en spelare som vi gärna sett i vårt lag till nästa säsong. Vi tittar på ett antal namn – Anders är ett av dem, säger Borg.

Flera intresserade

Men det finns konkurrens.

Tidigare har exempelvis Sunderland visat intresse.

Det kan också bli en flytt inom Portugal. Benficas ledning har föreslagit en utlåning till andraligans ledarlag Alverca – en idé som Andersson förkastat. I portugisisk press nämns nu förstaligalaget Marítimo som ett annat, hett alternativ.

Sju matcher har spelats av den portugisiska ligan. Hittills har Anders inte varit i närheten av A-laget. Och själv räknar han inte bort Malmö som ett alternativ.

– Möjligheten finns. Jag är ju blå i själen, men i första hand vill jag vara kvar utomlands. Vi får se vad som händer, säger Anders Andersson till fotbolldirekt. com.

Benfica är tredje proffsklubben

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM